Index Vakbarát Hírportál

Rakétagyakorlatba kezdtek Iránban

2011. június 27., hétfő 12:03

Tíznapos rakétagyakorlatot kezdett hétfőn Iránban a Forradalmi Gárda, hogy megőrizze készültségét ellenséges csapásokkal szemben.

A "Nagy Próféta 6" kódjelű hadgyakorlat során rövid, közepes és nagy hatótávolságú rakétákat tesztelnek - idézte Amír Ali   
Hadzsizadehet, az elit katonai szervezet légierejének parancsnokát a Sark című helyi napilap.

Az iszlám köztársaság, amely nukleáris programja miatt éles vitában áll a nyugati államokkal, rendszeresen beszámol arról, milyen haladást ért el katonai képességei terén, jelezve egyben azt is, hogy felkészült bármilyen amerikai vagy izraeli támadásra. Teherán cáfolja, hogy nukleáris fegyvereket fejleszt és azt állítja, hogy rakéták széles választékával rendelkezik, s némelyik képes elérni Izraelt és az Egyesült Államok közel-keleti támaszpontjait.

Hadzsizadeh most azt mondta, a szárazföldön és a tengeren végrehajtandó manőverek a béke és barátság üzenetét hordozzák a régió országai számára. Hozzátette, hogy a hadgyakorlat nem jelent fenyegetést senki számára.

Irán korábban jelezte, hogy bármilyen támadásra válaszul a térségbeli amerikai érdekeltségekre és Izraelre mér csapást, és lezárja a Hormuzi-szorost, vagyis azt a stratégiai fontosságú hajózási útvonalat, amelyen keresztül a világon eladott olaj 40 százaléka hagyja el az öböl térségét.

Rovatok