Index Vakbarát Hírportál

Irán majmot küld az űrbe

2011. június 28., kedd 10:33

Az ország űrprogramját reklámozó bejelentés szerint az utolsó fordulóba jutott öt majom közül választják majd ki az űrutast. Tavaly patkányt, teknősöket és férgeket állítottak Föld körüli pályára.

Egy föld körüli pályára állított majom lesz az iráni űrprogram következő nagy dobása. Az állatot a Kavosgar-5 rakétával júliusban tervezik az űrbe juttatni – adta hírül az al-Dzsazíra.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök 2010 augusztusában jelentette be, hogy Irán 2017-ig embert juttatna a világűrbe. Hamid Fazeli, az iráni űrszervezet vezetője ezt idén 2020-ra módosította.

Irán második, Föld körüli pályára állított, hazai építésű műholdját, a Raszad 1-et a múlt héten indították útjára. A Kavosgar 3-mal tavaly egy patkányt, teknősöket és férgeket juttattak az űrbe. A Kavosgar-5 a majmot egy 285 kilós kapszulában szállítja majd 120 kilométeres magasságba.

A majom-űrutazást az iráni állami televízióban jelentették be, a Forradalmi Gárda legújabb rakéta-hadgyakorlatáról szóló beszámoló keretében. A gyakorlaton rövid, közép- és hosszú hatótávolságú rakétákat teszteltek földi és tengeri célpontokra, melyek állítólag Izrael és a régió amerikai támaszpontjai ellen is bevethetők.

A nyugati országok aggódnak az iráni ballisztikus rakétatechnika fejlődése miatt, mely szerintük akár nukleáris töltetek célba juttatására is alkalmas lehet. Teherán szerint viszont az ország atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

A Bostoni Egyetem űrkutatási szakértője, Farouk Baz szerint a bejelentés elsősorban a tisztán hazai fejlesztésű iráni űrprogram reklámpropagandájának tekinthető. Hozzátette, hogy az űrprogram mögötti tudományos-technikai ismeretekre az iráni mérnökök amerikai és európai egyetemeken, laboratóriumokban tesznek szert. Ezt a tudást kamatoztatják otthon, ahol kutatási ösztöndíjakkal támogatják és hősként ünneplik őket.

A majom űrutazásáról szóló cikk nem említi, hogy az állatot szállító űrkapszula a misszió végén visszatér-e a Földre.

Rovatok