Index Vakbarát Hírportál

Összecsapások robbantak ki Athénban

2011. június 28., kedd 17:47

A rendőrség könnygázt vetett be a köveket dobáló fiatalok ellen Athénban, ahol összecsapásokba torkollt a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen elrendelt kétnapos általános sztrájk.

Több tízezer tüntető gyülekezett a parlament előtt, ahol a képviselők a következő két napban szavaznak az intézkedéscsomagról. "A kormány háborút hirdetett, erre pedig mi is háborúval válaszolunk" - mondta az egyik tüntető a BBC-nek.

A tüntetések békésen indultak, azonban kisebb összecsapások kialakultak a fővárosban. Többen kisebb tüzeket is gyújtottak, és néhány száz fős csoportok váltak le a tüntetőkről, majd kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

Az összecsapások az esti órákban kiújultak. A demonstrálók ismét vadul támadtak a rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A parlament  előtti Szintagma teret sűrű, fullasztó köd lepte el.  A feldühödött emberek megpróbáltak átgázolni azon a védőkorláton, amelyet a biztonsági erők helyeztek el a törvényhozás épületének a bejárata előtt. A legfrissebb jelentések szerint az összecsapásoknak 37 sebesültje van, többségük rendőr, miközben 14 embert állítottak elő. 

George Papandreou görög miniszterelnök szerint csak a 28 milliárd eurós megszorítócsomagja tudja talpra állítani Görögországot. Ha a csomag nem megy át a parlamenten, akkor az ország heteken belül fizetésképtelenné válhat. Az EU és az IMF visszatarthatja a korábban elfogadott a 12 milliárd eurós kölcsönt, amellyel Görögország július közepéig rendezhetné egyes adósságait.

A felmérések szerint a görögök 70-80 százaléka ellenzi a megszorító intézkedéseket. A megszorítások elleni tiltakozásul a szakszervezetek keddtől 48 órás általános sztrájkot és nagygyűlést hirdettek.

Az általános sztrájk miatt leállt a tömegközlekedés, a reptereken is időszakosan sztrájkolnak a légiirányítók. A metrók járnak, de hivatalosan azok is csak azért, hogy az emberek könnyebben csatlakozhassanak a tüntetésekhez.

Rovatok