Index Vakbarát Hírportál

Kegyeletből leállnak egy napra a kacsahajók

2011. június 29., szerda 06:24

A két magyar diák halálát okozó tavalyi vízi baleset július 7-i évfordulóján leállnak egy napra a philadelphiai kacsahajók, közölte kedden a vízi járműveket a Delaware folyón üzemeltető Ride the Ducks cég vezetése.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) múlt héten közzétett jelentése szerint a turistahajó balesetéért elsősorban az azt uszállyal legázoló tolóhajó kormányosa tehető felelőssé, aki szolgálat közben mobiltelefonált és internetezett. Megállapították azt is, hogy a tragikus baleset előtti percekben a mozgásképtelenné vált turistahajó fedélzeti matróza is esemesezett. A  balesetben a vízbe zuhant a kacsahajó 35 utasa és kétfős személyzete. A 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette.

Az NTSB vizsgálata megállapította, hogy az uszályt
mozgató tolóhajót irányító Matt Devlin nem a felső, hanem az alsó kormányosi állásban tartózkodott, így az útjába került, segítséget kérő sétahajót nem is láthatta. Devlin a műszakja folyamán 21 mobiltelefon-hívást intézett, és a vállalati laptopon több mint két órán át netezett. A balesetet megelőző 12 percből 10-et töltött telefonálással. Akkor is telefonált, amikor a kacsahajó kapitánya rádión megpróbálta figyelmeztetni. A baleset után a kormányos azzal magyarázkodott, hogy 6 éves fiának váratlanul megromlott az egészségi állapota.

Peter Ronai, az áldozatok hozzátartozót képviselő New York-i ügyvéd azt mondta, hogy mivel nem sikerült peren kívül megállapodni a tolóhajó tulajdonosa, K-Sea Transportation képviselőivel a kártérítésről, az illetékes philadelphiai szövetségi bíró a benyújtott kereset alapján valószínűleg szeptemberben dönti majd el, hogy milyen formában folyjon az eljárás. Ha a bíró - a K-Sea álláspontjával egyetértésben - megállapítja, hogy az esetre vonatkoztatható lehet a hajózási felelősségkorlátozási törvény, akkor fájdalomdíjként legfeljebb a tolóhajó árának megfelelő 1,6 millió dollár ítélhető oda. Amennyiben viszont úgy dönt, hogy a törvény nem releváns, polgári peres eljárásban a családok számára ennél nagyobb összegű kártérítést lehet elérni.

Rovatok