Index Vakbarát Hírportál

A líbiai felkelők készek tárgyalni Kadhafi embereivel

2011. július 1., péntek 15:17

A felkelők készek tárgyalni Moammer Kadhafi embereivel, ha a líbiai vezető távozik, jelentette ki egyik vezetőjük az Afrikai Unió (AU) Malabóban tartott csúcsértekezletének helyszínén pénteken.

Az Egyenlítői-Guineában tartott tanácskozás utolsó napján, pénteken az Afrikai Unió zárt ajtók mögött tárgyalt a líbiai konfliktus politikai megoldását célzó keretszerződés megkötéséről, amelynek tervezetét a Dél-afrikai Köztársaság, Kongó, Mali, Uganda és Mauritánia alkotta közvetítő tanács dolgozta ki – közölték az unióhoz közel álló illetékesek.

A javaslatok között szerepel azonnali tűzszünet bevezetése, a humanitárius segélyek eljuttatásának lehetővé tétele, valamint átmeneti időszak demokratikus választásokkal és nemzetközi erő felvonultatása.

„Ha látjuk, hogy Kadhafi távozik, készek vagyunk leállítani az ellenségeskedést és tárgyalni a Kadhafi körül lévő testvéreinkkel” – mondta Manszúr Szaif an-Naszr, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács franciaországi összekötője. Emlékeztetett arra, hogy a felkelő csapatok minden irányból nyomulnak előre, és nem zárta ki, hogy gyorsan beveszik Tripolit.

„Ha a katonai műveletek előrehaladnak, hogy körülzárják Tripolit, (Kadhafi) beleegyezik (a távozásba). Kadhafit elszigetelték: a bunkerében van, nem tud mozogni. Ez nem élet” – mondta a felkelővezér.

A malabói tárgyalásokon továbbra sincs egyetértés arról, hogy Kadhafi részt vegyen-e a tárgyalásokon. Az Afrikai Unión belül eltérőek a vélemények: egyes országok kitartanak Kadhafi távozása mellett, míg több küldöttség támogatja az afrikai országokat és a pánafrikai szervezetet kölcsönökkel támogató líbiai vezetőt.

A lázadók Bengáziban hálájukat fejezték ki Franciaországnak, amiért Párizs könnyűfegyvereket dobott le részükre az ország nyugati részén.

Rovatok