Index Vakbarát Hírportál

Elsöprő ellenzéki győzelem a thai választáson

2011. július 3., vasárnap 15:52 | aznap frissítve

Az ellenzéki Pheu Thai párt óriási győzelmet aratott a vasárnapi thaiföldi parlamenti választásokon a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések szerin, így várhatóan egyedül is kormányt tud alakítani, ami azonban megnöveli az újabb belpolitikai válság veszélyét; Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő később elismerte választási vereségét.

A bangkoki Szuan Duszit Egyetem - legmegbízhatóbbnak tekintett - exit pollja alapján a Thakszin Sinavatra volt kormányfő húga, Jinglak Sinavatra vezette Pheu Thai 313 helyet szerzett meg az 500 parlamenti mandátumból, míg Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök Demokrata Pártja csak 152-t. A bangkoki Szűz Mária Mennybemenetele Egyetem felmérése alapján pedig a Pheu Thai 299 helyet szerzett meg, a Demokrata Párt pedig 132-t.

Az exit pollok alapján a Pheu Thai jóval sikeresebben szerepelt, mint azt a választások előtt készített közvélemény-kutatások sejtették. Ez utóbbiak ugyanis a Pheu Thai kis mértékű győzelmét vetítették előre; a két rivális párt támogatottsága egy hónappal ezelőtt pedig még fej-fej mellett állt.

Amennyiben a hivatalos végeredmény megerősíti a Pheu Thai ilyen nagy arányú győzelmét, a 44 éves Jinglak Sinavatra Thaiföld első női miniszterelnöke lehet. Az eddig az üzleti életben tevékenykedő Jinglak Sinavatrát hívei az exit pollok alapján máris kormányfőként ünnepelték. A politikába alig két hónapja bekapcsolódott, nagyon fotogén Jinglak Sinavatra azonban helytállt a kampányban, amelyben a két fő vetélytárs párt egyaránt populista programmal állt elő, a szegényeknek szóló támogatásokat, az egészségügyi ellátás javítását és infrastrukturális beruházásokat ígérve.

A később nyilvánosságra hozott, a szavazatok közel 80 százalékának feldolgozásán alapuló hivatalos részeredmény szerint a Pheu Thai 251 képviselői helyet szerez, így képes lesz önállóan kormányt alakítani.

A Demokrata Párt szóvivője az exit pollok ismertté válása után felszólította a választókat, várják meg a voksolás hivatalos eredményét, a miniszterelnök később, helyi idő szerint vasárnap este azonban elismerte választási vereségét és gratulált a győztesnek.

A délkelet-ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a 2006-ban puccsal megbuktatott, száműzetésbe vonult Thakszin Sinavatra szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. Thakszin főleg az északkeleti, rizstermesztő régiókban népszerű, ezeken a területeken a képe szinte mindenütt kint van. A mostani parlamenti választás - ahogyan az előző három is - egyúttal a Thakszin Sinavatra vitatott öröksége melletti vagy elleni népszavazással ért fel.

A volt kormányfő - aki jelenleg Dubajban él, hogy elkerülje a pénzügyi visszaélések miatt hazájában rá kirótt kétéves szabadságvesztés letöltését - vasárnap telefonon gratulált húgának a választási eredményhez. Thakszin Sinavatra a TBPS tévécsatornának nyilatkozva a választási eredmények tiszteletben tartására szólította fel minden pártot. Elmondta azt is, hogy egyelőre nem siet hazatérni, inkább kivárja a megfelelő időpontot.

Ez volt a huszonhatodik parlamenti választás Thaiföldön azóta, hogy a délkelet-ázsiai ország hét évszázados abszolút monarchiából 1932-ben demokratikus berendezkedésű országgá vált. Igaz, 1932 óta 17 alkotmány alapján próbálták kormányozni, s 18 katonai államcsínyt, illetve erre tett kísérletet élt meg - legutóbb 2006-ban, Thakszin Sinavatra hatalmának megdöntésekor. A hadsereget egyesek most is azzal gyanúsították, hogy bele akar avatkozni a választási folyamatba, de a fegyveres erők befolyásos parancsnoka ezt cáfolta.

A turisták által a "mosolyok országaként" emlegetett, 66 milliós Thaiföldön nagy a voksolás tétje. A vörösingesek tavaly két hónapra megszállták Bangkok központját Abhiszit távozását követelve. A tüntetőket a hadsereg szorította ki több napos városi gerillaharcok árán, az összecsapások több mint 90 halálos ás 1900 sebesült áldozatot követeltek. Két évtizede ez volt a legsúlyosabb válság az országban.

Rovatok