Index Vakbarát Hírportál

Egy francia újságírónő bepereli Strauss-Kahnt

2011. július 4., hétfő 17:40

Egy francia író- és újságírónő, Tristane Banon egy közel tíz éve történt szexuális bántalmazás miatt feljelentést tesz Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen, jelentette be Banon ügyvédje. "Tristane Banon kedden erőszak kísérlete miatt fog panaszt tenni Párizsban" - mondta David Koubbi a L'Express politikai hetilap honlapján megjelent interjúban. A francia politikus párizsi ügyvédjei bejelentették, hogy rágalmazás miatt beperlik az újságírónőt.

A 31 éves regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a politikus 2003-ban, egy interjú alatt erőszakoskodott vele, ám a felvételen kisípolták Strauss-Kahn nevét. Banon arról beszélt az adásban, hogy a politikus, akitől interjút kért, egy szinte teljesen üres lakásban fogadta. Csak nehezen tudott elszabadulni, miután a férfi "kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta kinyitni a farmerját". Annak idején Banont az anyja, egy francia szocialista politikus beszélte le arról, hogy panaszt tegyen.

A francia újságírónő ügyvédje először május 16-án jelezte, hogy ügyfele a francia bírósághoz fordul, de négy nappal később azt állította, hogy a feljelentéssel kapcsolatos döntést későbbre halasztották. Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év.

A New Yorkban május 14-én nemi erőszakkal megvádolt volt IMF-vezért pénteken helyezték szabadlábra, miután kételyek merültek fel a férfit szexuális bűncselekménnyel vádoló szobalány szavahihetőségével szemben. A vádpontokat azonban egyelőre nem ejtette az ügyészség. Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróságon.

Rovatok