Index Vakbarát Hírportál

Német tankokat vesznek a szaúdiak

2011. július 4., hétfő 07:07

Német lapértesülés szerint a Merkel-kormány engedélyezte Leopard típusú harckocsik eladását Szaúd-Arábiának, noha eddig évtizedeken keresztül elutasította, hogy nehézfegyvert adjanak el a királyságnak.

A Der Spiegel című hetilap legfrissebb számában arról számolt be, hogy a szaúdiak legalább kétszáz Leopard 2A7+ típusú tankot akarnak vásárolni, ami eurómilliárdokban mérhető üzletet jelentene a német fegyveriparnak, mégpedig a harckocsikat gyártó Kraus-Maffei Wegmann és a Rheinmetall cégnek.

A szaúdiak már az 1980-as évek elején megpróbáltak Leopardokat beszerezni, de Helmut Kohl akkori kancellár kormánya ellenezte az üzletet, mert attól tartott, hogy esetleg Izrael ellen használják fel a harckocsikat. A Spiegel értesülése szerint a német kormány már nem tekinti fenyegetésnek Szaúd-Arábiát Izraelre nézve.

A szaúdiak az Egyesült Államokkal is tárgyalnak egy hatalmas összegű fegyverbeszerzésről. Ha az üzlet létrejön, Rijád mintegy hatvanmilliárd dollár értékben vásárolna nyolcvannégy darab F-15-ös vadászbombázót, hetvenet pedig korszerűsítene. Emellett 178 támadó helikoptert is venne.

Washingtont aggasztja Irán erejének növekedése, és ez a fő oka annak, hogy fegyvereket szállítana Szaúd-Arábiának.

Rovatok