Index Vakbarát Hírportál

Lelki szenvedésért is fizet a Tepco

2011. július 6., szerda 15:08

A saját lakhelyen kívül töltött minden egyes hónapért százezer jen, azaz 225 ezer forintnak megfelelő összegű kártérítést fizet a fukusimai nukleáris katasztrófa minden érintettjének a Tepco japán vállalat.

Kaieda Banri japán gazdasági és ipari miniszter közölte, hogy a megsérült reaktorokat üzemeltető cég ezzel a lépéssel a kitelepítetteknek okozott lelki szenvedést akarja ellensúlyozni.

Az összegre az a mintegy 160 ezer japán számíthat, akinek az atomerőmű 30 kilométeres körzetét teljesen vagy átmenetileg el kellett hagynia. A Tepco összesen 48 milliárd jenre (108 milliárd forint) becsüli az újabb kártérítés összköltségét. A vállalat előzőleg háztartásonként egymillió jent (2,25 millió forint) fizetett a márciusi földrengés és szökőár nyomán Fukusimában kialakult nukleáris válság károsultjainak.

A Japán északkeleti partvidékét hatszáz kilométer hosszan letaroló természeti katasztrófa után közel négy hónappal még mindig tízezrek laknak átmeneti szálláshelyeken. Az elemi csapás okozta lelki szenvedés azóta valamelyest már enyhült: sokan egész otthonosan berendezkedtek, és nem is vágynak a kormány által biztosított, előre gyártott elemekből készült házakba.

A japán vöröskereszt pszichoszociális programjának egyik koordinátora, Toshiharu Makisima elmondta, hogy az embereknek az események feldolgozásában és a trauma kiheverésében rengeteget segít az, hogy a bajtársakkal együtt vannak.

A menedéket nyújtó központokban emellett igyekeznek rendszert teremteni az ott tartózkodók életében, mindenkinek napi háromszori étkezést biztosítanak, a családok pedig kartonpapírból kialakított válaszfalakkal még bensőséges környezetet is tudnak maguknak teremteni.

Rovatok