Index Vakbarát Hírportál

Sting mégsem zenél a kazah diktátornak

2011. július 6., szerda 21:33 | tizenkét éve frissítve

Egy színdarab és egy, a gyermekkoráról szóló film után tündérmese főszereplője lesz a hetvenegyedik születésnapját ünneplő Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán államfője.

A Nurszultán, a Nép Vezetője című könyv – amely éppen az elnök születésnapján jelenik meg – Nazarbajev diplomáciai erőfeszítéseit és sikereit beszéli el mesés formában, színes illusztrációkkal tarkítva, közölte a kazah állami hírügynökség.

A kormány kritikusai szerint az ilyen lépésekkel személyi kultuszt akarnak teremteni Nazarbajevnek, aki az 1980-as évek óta áll az olajban gazdag közép-ázsiai ország élén. A történet szerzője, Roza Akbolatova szerint viszont a színes rajzokkal megelevenített történet segít közelebb vinni a politikát a gyermekekhez.

Akbolatova a jeles alkalomra egy másik kötetet is összeállított, amelyben az elnököt ismert kazah személyiségek társaságában ábrázoló fotókat nézegethetnek az érdeklődök, illetve egy esszét is olvashatnak az államfőről. Kissé zavaró módon az esszékötet címe szintén Nurszultán, a Nép Vezetője.

A kazahok már hozzászoktak ehhez: az országot mindenütt az elnököt ábrázoló, dicsőítő szlogenekkel teleírt plakátok tarkítják, az állami média pedig nap mint nap hírt ad az államfő újabb eredményeiről.

Nem lehet azonban teljes Nazarbajev öröme a születésnapján – amely épp egybeesik az új főváros, Asztana alapításának évfordulójával –, hiszen Sting lemondta az esedékes koncertjét.

A brit énekes az Asztana alapítása alkalmából rendezett ünnepségen lépett volna fel, azonban az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet felhívta figyelmét arra, hogy a kazah hatóságok a közelmúltban nem bántak kesztyűs kézzel a tüntető olajipari munkásokkal. Az incidens kínos a kormányzat számára, amelynek rendkívül fontos a jó nemzetközi hírnév megteremtése.

Rovatok