Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték fel a Malév gépére a palesztin szimpatizánsokat Párizsban

2011. július 7., csütörtök 20:52

Az izraeli hatóságok kérésére nem szállhatott fel kilenc palesztinbarát aktivista a Malév egyik járatára a párizsi Roissy repülőtéren – közölték csütörtök este párizsi repülőtéri források.

A visszatartott személyek Budapesten keresztül Tel-Avivba utaztak volna, ahol több száz aktivista kíván részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban. A francia repülőtéri források szerint a nem kívánatos személyekről listát összeállító izraeli hatóságok kérésére törölték a kilenc személy foglalását.

A francia külügyminisztérium képviselője elmondta: a döntést közvetlenül a magyar légitársaság hozta meg, abba a francia hatóságoknak nem volt beleszólása. "Az izraeli hatóságok közvetlenül a légitársaságot értesítették, amely törölte a megnevezett személyek jegyét. Mi semmit nem kértünk a Malévtól. Csak kiadtunk egy nyilatkozatot" - hangsúlyozta a külügyi illetékes.

A nyilatkozatban Franciaország óvatosságra intette azon állampolgárait, akik megpróbálnak részt venni az Üdvözlet Palesztinában elnevezésű repülőtéri akcióban pénteken Tel Avivban. A francia külügyi szóvivő szerint ugyanis a helyszínen incidensekre lehet számítani. Bernard Valero közleményében hangsúlyozta, hogy az izraeli hatóságok - amelyek egyedül illetékesek arról dönteni, hogy ki léphet be Izrael területére, illetve ki léphet ki onnan - jelezték, hogy nem fognak senkit beengedni, akiről úgy tartják, hogy veszélyt jelenthet a közrendre.

Philippe Arnaud, az egyik visszatartott utas a francia sajtónak elmondta: egy órával az utasfelvétel kezdete után az érintetteket e-mailben arról értesítették, hogy törölték a járatukat. Amikor mégis jelentkeztek a pultnál, azt a tájékoztatást kapták, hogy nem szállhatnak fel a repülőgépre, mert a foglalásukat törölték.

"Négy személy, akinek sikerült becsekkolnia, nem mehetett fel a fedélzetre ... Az izraeli ellenőrzőpontok már Roissy-n vannak" - tette hozzá a visszafordított utas. Miután a gázai segélyflottilla francia hajóját feltartóztatták Krétánál, a palesztinok megsegítését célzó nemzetközi akció szervezői az interneten arra kérték a szimpatizánsokat, hogy pénteken a Tel Aviv-i repülőtéren gyülekezzenek, hogy onnan együtt menjenek a nagyrészt izraeli ellenőrzés alatt álló palesztin területekre. A Dignité Al-Karama szerda délelőtt jelentette be, hogy elindul Gázába a segélyszállítmánnyal, dacára annak, hogy Athén múlt pénteken megtiltotta a palesztin földsáv izraeli zárlatának áttörésére készülő hajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket.

A Dignité Al-Karamát a krétai Szítia kikötőjébe kísérte a görög parti őrség" - mondta el a francia hírügynökségnek Claude Léostic szóvivő, hozzátéve, hogy a hajót az egyik közeli kikötőben vették észre üzemanyag-felvétel közben. A jelentés szerint a fedélzeten tartózkodó 12 személy közül senkit nem vettek őrizetbe. Izraeli források szerint a nem kívánatos személyek légitársaságokhoz eljuttatott listáján mintegy háromszáz, többségében francia állampolgár neve szerepel.

Rovatok