Index Vakbarát Hírportál

Új ügyészt szeretne Strauss-Kahn vádlója

2011. július 7., csütörtök 09:14

Elfogultnak tartja a Dominique Strauss-Kahn ügyében eljáró ügyészt a vádaskodó szobalány ügyvédje. Kenneth Tompson szerint az ügyészség szivárogtatta ki az ügyfele szavahihetőségét megkérdőjelező információkat, amelyek már az ügy egészét fenyegetik. Az ügyész állítólag még nem döntötte el, hogy ejti-e az ügyet.

Elfogultsággal gyanúsította meg Cy Vance Jr. manhattani körzeti ügyészt Kenneth Thompson, a Dominique Strauss-Kahn volt IMF-elnököt nemi erőszakkal vádló New York-i szobalány ügyvédje. Thompson levélben fordult a manhattani ügyészséghez, amiben arra kérte Vance-t hogy a maga érdekében "mentse ki magát a Strauss-Kahn ügyből és nevezzen ki különleges ügyészt a vizsgálatra".

A New York Daily Newsnak nyilatkozó jogi szakértők szerint a levél jogi manőverezés, célja annak megakadályozása, hogy Vance egy az egyben ejtse a vádakat.

Az ügy ugyanis összeomlani látszik, erre utal legalábbis, hogy a múlt pénteken Strauss-Kahnt, akit korábban egymillió dolláros óvadék és ötmillió dolláros letét ellenében háziőrizetben tartottak, óvadék nélkül szabadlábra helyezték.

A vádat megrengette, hogy az áldozatról kiderült, korábban hazudott bevándorlási papírjain, valamint adót csalt és hazugságnak bizonyult az a története is, hogy szülőhelyén, Guineában csoportos nemi erőszak áldozata volt.

Hazudott az ügy egyik fontos momentumában. Eredeti vallomásában azt mondta, az erőszak után azonnal fönökéhez ment, később ezt arra módosította, hogy előbb kitakarított egy másik lakosztályt, majd Strauss-Kahn lakosztálya kitakarításának is nekikezdett. Emiatt akár hamis vád és eskü alatt tett hamis vallomás miatt akár meg is gyanúsíthatják.

Kenneth Thompson szerint a lány szavahihetőségét kétségbe vonó információk csakis az ügyészségről szivároghattak ki, ezzel veszélyeztetik a fair és igazságos eljárást.

Az ügyészség szóvivője szerint Vance foglalkozik Thompson levelével, arról pedig még nem hozott döntést, hogy folytatja, vagy lezárja az ügyet. Július 18-ik van ideje dönteni, ekkora van kitűzve a következő tárgyalási nap, és az amerikai jogrend szerint az ügy ejtéséről végső soron csakis egy bíró dönthet. Thompson gyanúsításait ugyanakkor már most visszautasították. "Nem értünk egyet azzal, ahogy a helyettes körzeti ügyész munkáját jellemezték" - nyilatkozta a szóvivő a Daily Newsnak.

Rovatok