Index Vakbarát Hírportál

Valami felrobbant Türkmenisztánban

2011. július 8., péntek 07:16 | aznap frissítve

Robbanások sorozata rázott meg csütörtökön Türkmenisztánban egy kisvárost, amely Asgabat, a főváros tőszomszédságában fekszik.

A helyszínről és az esetleges áldozatokról egymásnak ellentmondó jelentések érkeztek.

A szigorúan ellenőrzött közép-ázsiai köztársaság kormánya azt állítja, hogy egy tűzijátékraktárban történt robbanás, és nem voltak áldozatok, jelentősebb károk sem keletkeztek.

A Szabad Európa Rádió türkmenisztáni szolgálata és egy száműzetésben működő ellenzéki csoport viszont azt állítja, hogy egy hatalmas fegyverraktárban történt a robbanás, és több ember meghalt.

Az ötvenezres Abadan a fővárostól 25 kilométerre északnyugatra fekszik. Itt működik az Asgabatot elektromos energiával ellátó erőmű, valamint állítólag itt van az ország legnagyobb fegyverraktára.

Helyi idő szerint csütörtök délután 16-17 óra között kezdődtek a robbanások, amelyek dörejét a fővárosban is hallani lehetett. A város felett vastag füstfelhő terjeng, és a rendfenntartó erők lezárták az Abadanba vezető utakat. Asgabat több kerületében órákon át szünetelt az áram- és a telefonszolgáltatás.

A kormány közleménye szerint a napok óta tartó rendkívüli hőség idézte elő a robbanást. A helyszín közelében több épület összedőlt, és a környező házakból kitelepítették a lakosokat.

Gurbanguly Berdimukhammedow államfő összehívta a kormány és a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

Rovatok