Index Vakbarát Hírportál

Kiutasítják a palesztinbarát aktivistákat

2011. július 9., szombat 16:19 | aznap frissítve

Összesen 124, főleg európai palesztinbarát aktivistát tart fogva Izrael, mielőtt kiutasítja őket, közölték az ország bevándorlási hatóságai. Megtiltották nekik az izraeli területre való belépést, és jelenleg helyi börtönökben vannak.

Amint lesz elég járat, elég hely, kitoloncolják őket, de a sabbat, a zsidó munkaszüneti nap miatt az eljárás elhúzódhat. Többnyire franciák, de vannak köztük amerikaiak, belgák, hollandok, bolgárok, spanyolok is.

Börtönbe azért kerültek többen is, mert a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren csak hatvan embert tudnak fogva tartani.

A helyi büntetés-végrehajtó hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint nyolcvanöt aktivistát a Tel-Avivhoz közeli Ramléban, a Givon őrző központban, harminckilencet pedig a beérsevai Ela börtönben tartanak fogva.

A Ynet izraeli hírportál azt jelentette, hogy mintegy ötven európai palesztinbarát aktivistának előző nap sikerült átmennie a Ben Gurion repülőtéri ellenőrzéseken, majd eljutni Ciszjordániába.

A palesztin terület északi részén, Kalandíja úttorlaszánál hozzávetőleg 150 palesztin és velük szolidáris külföldi tüntetett a megszállás ellen, és az izraeli hadsereg könnygázgránátokat vetett be a szétoszlatásukra.

Itthon a Jobbik kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálja ki azt a csütörtöki esetet, amikor az izraeli hatóságok kérésére nem szállhatott fel kilenc palesztinbarát aktivista a Malév egyik járatára a párizsi Roissy repülőtéren – mondta el Mirkóczki Ádám, a testület tagja.

Rovatok