Index Vakbarát Hírportál

560 millió eurós kártérítésre kötelezték Berlusconit

2011. július 10., vasárnap 16:26

Az olasz kormányfő felháborodva fogadta azt a bírósági ítéletet, amelynek értelmében médiabirodalma, a Fininvest 560 millió euró kártérítést köteles fizetni egy korábbi vetélytársának, a CIR cégcsoportnak, mivel annak nem volt lehetősége a részrehajlástól mentes igazságszolgáltatásra a 80-as években a Mondadori kiadóvállalat megszerzésekor.

Silvio Berlusconi a La Repubblica vasárnapi számának adott nyilatkozatában politikai szándékot tulajdonított a milánói bíróság döntésének. "A bírók célja az volt, hogy politikailag ártsanak nekem, és megdöntsék a kormányomat. Munkahelyek ezrei forognak kockán egy olyan időszakban, amikor bizonytalan helyzetben van az olasz gazdaság" - hangoztatta a 74 éves miniszterelnök, akinek vagyonát több milliárd euróra becsülik. Berlusconi a vasárnapi interjúban közölte: ügyvédei fellebbezést fognak benyújtani a római semmítőszékhez.

A CIR cégcsoport tulajdonosa, Carlo de Benedetti a 80-as évek végén rivalizált Berlusconival az egyik legnagyobb olasz kiadóvállalat, a Mondadori-csoport birtoklásáért. A vád szerint az olasz kormányfő cége, a Fininvest korrupcióba keveredett, amikor 1991-ben igazságügyi személyeket vesztegetett meg, állítólag azzal a céllal, hogy a Mondadori kiadót sikerüljön elhalászni a CIR elől. Az első fokon eljáró milánói bíró szerint a CIR-t azért kell kárpótolni, mert nem volt lehetősége a részrehajlástól mentes igazságszolgáltatásra.

Rovatok