Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek emlékeznek a srebrenicai tömegmészárlásra

2011. július 11., hétfő 13:04

Megkezdődtek a srebrenicai tömegmészárlás 16. évfordulója alkalmából tartott megemlékezések hétfő délelőtt Potocariban. A rekkenő hőség dacára már több mint 30 ezer ember tartózkodik a megemlékezés helyszínén, a Srebrenicától hat kilométernyire levő település egykori akkumulátorgyárának telephelyén, írja a Dnevni avaz című szarajevói politikai napilap. Az ország legkülönbözőbb vidékeiről érkező emberek leróják kegyeletüket az előtt a 613 áldozat előtt is, akiknek földi maradványait mostanában találták meg és azonosították.

A boszniai szerbek katonai egységei által elkövetett népirtás évfordulóján idén külön lesznek vallási szertartások a potocari Emlékközpontban és hivatalos megemlékezések a volt akkumulátorgyár telephelyén. Reggel nyolc órától kezdve a megemlékezések tizenegy órai kezdetéig több mint 230 utasokkal teli autóbusz és több ezer személygépkocsi érkezett Potocariba. Több tucat diplomáciai rendszámú autó is volt köztük.

A zágrábi Jutarnji.hr internetes hírportál értesülései szerint a megemlékezéseken felszólal Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Ivo Josipovic horvát elnök, Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője, Bülent Arinc török kormányfőhelyettes és Patrick Moon, az Egyesült Államok szarajevói nagykövete is.

Rovatok