Index Vakbarát Hírportál

A francia erők negyedét kivonják 2013-ig

2011. július 12., kedd 09:30

Franciaország 2012 végéig kivonja Afganisztánban szolgáló erőinek negyedét, vagyis mintegy ezer katonát, jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök, aki kedd reggel váratlanul az ázsiai országba érkezett rövid, ötórás látogatásra. A mintegy négyezer főnyi francia erők nagy része Szurobi körzetében, Kapisza tartományban és az ország fővárosában szolgál.

"Egy háborút tudni kell befejezni" - mondta az államfő újságíróknak a francia haderők torai előretolt bázisán, a Kabul fővárostól keletre lévő Szurobi körzetében. Sarkozy, aki 2007-es elnökké választása óta harmadszor jár Afganisztánban, Kabulban találkozik majd Hamid Karzai afgán elnökkel és David Petraeus tábornokkal, az ázsiai országba vezényelt amerikai és NATO-erők távozó parancsnokával.

A francia elnök azt mondta, egyetért amerikai kollégájával, Barack Obamával abban, hogy javult az országban a biztonsági helyzet Oszama bin Laden al-Kaida-vezér megölése óta, és halad a feladatok átadása az afgán katonaságnak és rendőrségnek. Mint mondta, a helyzet további javulása esetén talán előbbre hozható az összes nyugati harcoló erő 2014 végére tervezett kivonása.

Rovatok