Index Vakbarát Hírportál

Rehabilitálhatják a katyni áldozatokat

2011. július 12., kedd 21:31

Strasbourgban befogadták az impotens orosz vizsgálatok miatti lengyel panaszokat. Kedvező döntés esetén kicsikarható az NKVD által meggyilkolt 22 ezer lengyel rehabilitációja.

Befogadta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a katyni (Katiny) áldozatok családtagjainak panaszát, amelyet a tömeggyilkosság oroszországi kivizsgálásának általuk vélelmezett szabálytalanságai miatt nyújtottak be.

A szovjet állambiztonsági rendőrség (NKVD) által 1940 tavaszán titokban kivégzett mintegy 22 ezer lengyel hadifogoly, tartalékos tiszt és civil ügyében folyó vizsgálatot az orosz legfőbb katonai ügyészség, majd az orosz legfelsőbb bíróság is lezárta. Hivatalos orosz álláspont szerint nem háborús vagy emberiesség elleni, hanem köztörvényes bűntettről van szó, amely elévültnek tekintendő.

Lengyel állampolgárok emiatt összesen hat panaszt nyújtottak be a strasbourgi székhelyű EJEB-hez, amelyek közül a testület eddig kettőt fogadott be, s ezeket a lengyel kormány is támogatja. A hozzátartozók sérelmezik, hogy az orosz hatóságok valójában nem derítették fel az ügyet, s megalázták a hozzátartozókat, egyebek között azokkal a bírósági ítéletekkel, amelyek a bűntény történelmi tényét is tagadják.

A családok jogi képviselője, Ireneusz Kaminski szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy az EJEB befogad egy keresetet, majd később nem ismeri el a panaszosok igazát.

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő kijelentette: a strasbourgi bíróság döntése esélyt ad arra, hogy a katyni áldozatok hozzátartozóinak szempontjából kedvező ítélet szülessen. Ha így történik, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága hivatalos kéréssel, sőt követeléssel fordulhat Oroszországhoz a Katynban meggyilkoltak rehabilitációja érdekében - tette hozzá.

Rovatok