Index Vakbarát Hírportál

A Híd matricákkal, az MKP óriásplakáttal buzdít az anyanyelvhasználatra

2011. július 13., szerda 11:12

A Híd és az MKP is csatlakozik a kétnyelvűséget népszerűsítő civil kezdeményezéshez Szlovákiában.

A szlovákiai Híd matricákkal biztatná az önkormányzatokat, vállalatokat, boltokat a kisebbségi nyelv használatára, írja a bumm.sk portál. A párt sokakat meg szeretne szólítani az ország kisebbségeinek nyelvén, vagyis magyarul, roma nyelven, németül, ruszinul és ukránul.

A magyar matricán például ez áll: Itt magyarul is beszélünk.

"Van egy törvény, amelynek jelentőségét ellenlábasaink megpróbálják kétségbe vonni, azonban mégis azt támasztja alá, hogy érdemes használni az anyanyelvet" - jelentette ki Bugár Béla pártelnök. Szerinte a szlovákiai magyar társadalomnak a kisebbségi nyelvtörvény megértése után élnie kell vele, és az embereknek nem szabad félniük használni az anyanyelvüket.

A matricákat aktivistákon keresztül szeretnék eljuttatni minél több helyre és a párt a nagyobb szolgáltatókat és vállalatokat – többek között a Slovnaftot, a szlovák Postát és az állami vasutakat - is meg szeretnék szólítani, hogy kisebbségek általi területeken használják az adott közösség nyelvét.

A hétvégén elindul az MKP országos óriásplakát-kampánya is, "Feliratokat magyarul is!", írja a bumm.sk

  Minden, a kétnyelvűséget erősítő kezdeményezést hasznosnak tart Bárdos Gyula, az MKP Országos Tanácsának elnöke. A cél, hogy az emberek merjék használni a magyar nyelvet. A kétnyelvű feliratok hozzájárulnak, hogy a magyarok otthon érezhessék magunkat a szülőföldünkön.

A párt kéri a polgárokat, hogy maguk is kezdeményezzék a magyar nyelv használatát, próbálják a helyi vállalkozások, intézmények hirdetőtábláin a magyar nyelvet is megjelentetni. A plakátokat elsősorban a déli országrészben helyezik ki a magyarok lakta területen.

Rovatok