Index Vakbarát Hírportál

Izrael megsérti a kődobáló kisfiúk jogait

2011. július 18., hétfő 17:33

Szinte valamennyi, Ciszjordániában vagy Kelet-Jeruzsálemben izraeli katonák elleni kődobálásért őrizetbe vett kiskorú palesztint elítél az izraeli katonai bíróság – közölte a B'Celem izraeli emberjogi szervezet.

A 2005 és 2010 között őrizetbe vett 835 kiskorú kődobáló közül csupán egyet mentettek fel – mutat rá a B'Celem, és kiemeli: az izraeli igazságszolgáltatás arra ösztönzi a fiatalokat, hogy vallják magukat bűnösnek a hosszú vizsgálati fogság elkerülése érdekében.

A palesztin kiskorúak többsége inkább elismeri, amivel vádolják, mivel attól fél, hogy hosszú ideig tartják őket előzetes őrizetben a per kezdetéig.

A B'Celem ötven kiskorút hallgatott meg, akiket az éjszaka közepén vett őrizetbe a hadsereg anélkül, hogy szüleik elkísérhették volna őket. Csak  hármukat hallgatták ki még aznap éjszaka, a többieket másnap, illetve öt nap múlva.

Tizenkilenc kiskorú azt mondta, hogy a kihallgatás alatt megfenyegették őket, huszonhárom pedig azt mondta, hogy órákig nem engedték őket a vécére, enni és inni sem kaptak.

2005 és 2010 között a kiskorúak 93 százalékát néhány naptól 20 hónapig terjedő börtönbüntetésre ítélték. Tizenkilencen közülük 14 évnél fiatalabbak voltak, holott az izraeli polgári törvénykönyv tiltja az fiatal kiskorúak bebörtönzését.

A rács mögé került palesztin fiatalokat biztonsági okokból őrizetesnek tekintik, s mint ilyenek nem használhatnak telefont, és ritka közülük az, akit a családtagjai meglátogathatnak.

Aránytalan intézkedések

A B'Celem elismeri, hogy az izraeli hatóságoknak be kell tartatniuk a törvényt, ugyanakkor az az álláspontja, hogy az elkövetett bűnhöz képest aránytalanok a gyermekekkel szembeni éjszakai razziák, a megbilincselés, a szembekötés, a kihallgatás és az ügyvédi segítség órákon át való megtagadása.

A szervezet felszólította Izraelt: haladéktalanul hozza összhangba a katonai törvényeket a polgári törvénykönyvvel, amely védelmezi a kiskorúakat Izraelben.

A kérdés az elmúlt években került előtérbe, amióta a palesztinok hetente tüntetnek a ciszjordániai falvakban, és a fiatal férfiak és fiút kövekkel és cementdarabokkal dobálják meg az izraeli katonákat. A katonák könnygázzal, gumilövedékkel, néha éles lőszerrel válaszolnak. Ilyenkor több tüntető életét veszíti, mások súlyosan megsérülnek.

Rovatok