Index Vakbarát Hírportál

Felújítják a várakat Szlovákiában

2011. július 19., kedd 20:35

Felújítják a szlovákiai várakat, jelentette be Daniel Krajcer kulturális miniszter, aki a programot "a történelem legnagyobb szlovákiai várfelújításának" nevezte. A felújításokat részben a regionális operatív programok keretében, részben a Norvég Alap támogatásával finanszíroznák, a teljes költség 3,75 millió euró lehet.

A várak állagmegóvásában és felújításában a foglalkoztatási hivatalok által kiközvetített munkanélküliek is részt vesznek. Idén két projekt indul el, amelyben munkanélküliek is közreműködnek, a zayugróci (Uhrovec) és a sárosi vár helyreállítása.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy további 10-15 vár helyreállításán alkalmazhatnak a jövőben munkanélkülieket, több száz állástalannak biztosítva így munkát.

Szlovákia területén mintegy 300, különböző állapotú vár található, közöttük ismert és látogatható várak, illetve, romos váracskák. Közülük több mint száz nemzeti kulturális emlékhelyként működik, 26 várat lehet „működőképesnek” nevezni, 74 pedig romos állapotban maradt fenn.

Rovatok