Index Vakbarát Hírportál

Nem zavarta a Putyin-ügy Medvegyev és Merkel tárgyalásait

2011. július 19., kedd 17:58

Nagy egyetértésben zajlott a keddi német-orosz csúcstalálkozó. Dmitrij Medvegyev arcátlannak nevezte a döntést, hogy Putyintól visszavették a Quadriga-díjat, Angela Merkel pedig elhatárolódott a döntéstől. Abban is egyetértettek, hogy Kadhafi "nem szalonképes", Szíria pedig nem lesz "második Líbia".

Nem zavarta meg Angela Merkel német kancellár és Dmitrij Medvegyev orosz elnök keddi tárgyalását a Putyin-ügy, azaz a döntés, hogy egy német civil szervezet a nemzetközi tiltakozások hatására visszavonta a Vlagyimir Putyinnak odaítélt Quadriga-díjat. A díjat az európai egység előmozdítóinak ítélik oda, és több korábbi díjazott, például Vacláv Hável cseh elnök is tiltakozott az európai értékek képviseletével nem vádolható Putyin díjazása ellen.

A csúcstalálkozót követő sajtóértekezleten Merkel kormánya nevében elhatárolódott a döntéstől, Medvegyev pedig "arcátlannak és "következetlennek" nevezte a döntés megmásítását. Az NDK-ban nevelkedett Merkel amúgy a hangulatot oldandó négyszemközt, tolmács nélkül is tárgyalt Medvegyevvel.

A sajtótájékoztatón Medvegyev kérdésre válaszolva megismételte, hogy még mindig nem döntötte el, indul-e a jövő évi oroszországi elnökválasztásokon. Arról nem beszélt, hogy riválisa korábbi mentora, Putyin miniszterelnök lehet.

A csúcstalálkozón elsősorban gazdasági ügyekről, az energetikai együttműködésről tárgyaltak, Medvegyev az orosz ipar korszerűsítésében való német részvétel szükségességét emelte ki. Szóba került az EHEC-járvány miatt Oroszországban elrendelt kereskedelmi embargó ügye is.

Merkel a sajtótájékoztatón kitért az emberi jogok és a sajtószabadság ügyére is, amit országa, különös tekintettel az oroszországi választásokra, "szoros figyelemmel kísér majd".

Értékelték a külpolitikai helyzetet, különösen Szíria és Líbia ügyét is. Abban egyetértettek, hogy Kadhafi "nem szalonképes", de abban is, hogy Szíria "nem lesz második Líbia".

Rovatok