Index Vakbarát Hírportál

Armani, Rolex és hamburger az észak-koreai luxus

2011. július 20., szerda 15:00

Észak-Korea luxuscikkeket importál az ország elitje számára. Az ENSZ a nukleáris tesztek miatt eltiltotta az országot attól, hogy fegyverekkel és luxuscikkekkel kereskedjen.

A beszerzett áruk többek között Armani és Gucci márkajelzésűek, de Rolex és Omega órákat, Hennessy konyakokat, valamint McDonald's ételeket is importál Észak-Korea - mondta egy dél-koreai hivatalnok a Yonhap hírügynökségnek. Dél-koreai és kínai adatok alapján a Yonhap azt is tudatta, hogy az idei év első 5 hónapjában Észak-Korea 7,5 millió dollárt költött Marlboro, Mild Seven és egyéb márkájú dohánytermékekre – ez a tavalyi év hasonló időszakához képest 117 százalékos növekedést jelent. Hennessy konyakra, whisky-re és japán borra pedig 2,4 millió dollárt költöttek az északiak, ez 94 százalékkal magasabb érték a tavalyinál.

Az országban mindeközben állandó az élelmiszerhiány, és a helyzet még rosszabbra fordulhat, mivel az utóbbi idők heves esőzései több tízezer hektárnyi termőterületet öntöttek el. Észak-Korea 1990 óta részesül nemzetközi adományokban. Idén az ENSZ élelmiszer-ügynöksége már 430.000 tonna élelmiszert igényelt annak érdekében, hogy ellásson 6 millió éhezőt, a lakosság egynegyedét. Észak-Koreának egyetlen szövetségese maradt: Kína, amely mind gazdaságilag, mind diplomáciailag támogatja őt. A két ország között az idei év első öt hónapjában jelentős, 1,96 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom zajlott le, ami a tavalyi év hasonló adatának kétszerese.

Rovatok