Index Vakbarát Hírportál

Kik állhatnak az oslói merénylet mögött?

2011. július 22., péntek 20:15 | aznap frissítve

Egyelőre csak találgatni lehet, kik követhették el a pénteki norvégiai merényleteket. Egy kurd iszlamista csoport volt vezetőjének és egy dzsihádista csoportnak a neve is felmerült a külföldi lapokban, a lehetséges okok között az afganisztáni szerepvállalás, a 2006-os Mohamed-karikatúrák is előkerültek.

A norvég rendőrség megerősítette, hogy pokolgép robbant az oslói miniszterelnöki hivatal épületénél, a merényletnek legalább hét áldozata van, tizenöten megsérültek. Péntek délután aztán lövöldözés is történt Utoeya szigetén, ahol szemtanúk szerint húsznál is többen halhattak meg, amikor egy rendőrnek öltözött ember lövöldözni kezdett.

Az illető helyszíni források szerint norvég, a rendőrség szerint ugyanakkor a robbantás mögött külföldiek állnak. Annyit megerősített a rendőrség, hogy a két támadás között kapcsolat lehet. Egyelőre nem tudni, kik és miért követték el a merényletet, ugyanakkor több lehetséges válasz is felmerült a külföldi lapokban.

Iraki kurd szál és dzsihádista fórum

A New York Times által idézett biztonsági szakértő szerint egy dzsihádista fórumon az Anszár al-Dzsihád al-Alami nevű csoport nevében vállalták a merényletet. Az üzenetben az állt, hogy a pénteki támadás válasz volt a norvég erők afganisztáni jelenlétére és a Mohamed prófétát ért, nem pontosított sértésekre. A csoport állítólag azt írta, hogy "ez még csak a kezdet".

Az ABC News szerint ugyanakkor a norvég titkosszolgálatok az Anszar al-Iszlám csoport és az al-Kaida lehetséges szerepét is vizsgálják a pénteki merényletben. A norvég ügyészségen az előző héten emeltek vádat terrorizmus miatt Krekar molla, a kurd iszlamista Anszar al-Iszlám szervezet vezetője ellen, aki korábban halállal fenyegetett egy volt norvég közigazgatási minisztert, Erna Solberget, a Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét.

Krekar menekültként érkezett Norvégiába az 1990-es évek elején, 2002 szeptemberében letartóztatták. 2003-ban ugyan ejtették ellene a terrorizmus vádját, azonban nemzetbiztonsági fenyegetésnek nyilvánították és házi őrizetbe helyezték. Ott várta deportálását.

Afganisztán és a Mohamed-karikatúrák

A The Atlantic már tavalyi cikkében összeszedte, hogy miért lehet még a szélsőséges iszlamista csoportok lehetséges célpontja éppen Norvégia. Az ország a kezdetektől szerepet vállal az afganisztáni nemzetközi erőben, és az al-Kaida már megfenyegett Norvégiát részvétele miatt.

Emellett 2006-ban egy  kis norvég lap is leközölte a Mohamed prófétáról készült dán karikatúrákat. Ezért az interneten sokan megfenyegették az országot, Szíriában felgyújtották a norvég nagykövetséget, Pakisztánban pedig megtámadták a norvég cégek irodáit.

Könnyebb célpontnak tarthatják

Az al-Kaida és más iszlamista csoportok szemében Norvégia könnyebb célpontnak tűnhet mint az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok, ahol komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. A norvégok különösen nyílt társadalomban élnek, a királyi család is viszonylag szabadon mozoghat.

2010 júliusában már három embert őrizetbe vettek Norvégiában azzal a gyanúval, hogy terrortámadásra készültek, és kapcsolatban álltak az al-Kaidával. A Guardian szerint a norvég hírszerzés év elején egyik jelentésében dzsihádista terrortámadás veszélyére figyelmeztetett.

Mint írták, Norvégiában ugyan csak kevesen támogatják az iszlám szélsőségeseket, azonban vannak olyan norvég állampolgárok, akik terrorista kiképzésen vettek részt Afganisztánban, Pakisztánban, Szomáliában és Jemenben.

Elítélték a merényletet

A Norvégiában élő muszlim vezetők elítélték a pénteki támadásokat. "Ez az otthonunk, az otthonom. Elítélem ezeket a támadásokat, ahogy a Norvégiai Iszlám Tanács is elítéli, akárki álljon is mögöttük" - mondta Mehtab Afszar, a szervezet főtitkára.

Rovatok