Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobboldali nézeteket vall a támadások gyanúsítottja

2011. július 23., szombat 08:17 | aznap frissítve

Egész éjszaka tartott a norvégiai merényletek gyanúsítottjának kihallgatása, írja a norvég Aftenposten.

A rendőrség szerint egyre inkább biztosra vehető, hogy a hét halálos áldozattal járó oslói robbantást és a legalább nyolcvan halottal járó lövöldözést az utoyai táborban ugyanaz az ember követte el, és semmi sem utal arra, hogy társai is lettek volna ebben.

Az elfogott 32 éves Anders Behring Breivik egy mezőgazdasági vállalkozásnál dolgozott. Facebook-oldalának bejegyzései (melyet azóta töröltek) és internetes fórumokra írt kommentjei alapján szélsőjobboldali nézeteket vallott, és erősen kritikus volt az iszlámmal szemben. Önmagát kereszténynek és konzervatívnak írta le a facebookon, egy barátja szerint ugyanakkor huszas évei végén egyértelműen a szélsőjobb felé fordult, Twitter-oldalának egyetlen bejegyzése pedig az volt: "Egy ember, akinek hite van, olyan erős, mint százezer másik, akiknek csak érdekei". Az idézet John Stuart Mill angol liberális filozófus-közgazdász mondásán alapul, ő 99 olyan emberrel mondta, akinek csak érdekei vannak.

A mezőgazdasági vállalkozás ugyanakkor azért lehet fontos tényező, mert így könnyen hozzáférhetett olyan anyagokhoz, melyek a robbanóanyag elkészítéséhez szükségesek. A norvég NRK szerint a rendőrség lezárta a farm környékét, hogy bizonyítékokat gyűjtson.

A rendőrség ugyanakkor egyelőre azt mondja, még nem derült ki, mi volt a motiváció ebben a konkrét esetben - írja a New York Times.

Rovatok