Index Vakbarát Hírportál

Hazatért Chávez a kemoterápiás kezelésről

2011. július 24., vasárnap 09:25 | aznap frissítve

Visszatért hazájába szombaton késő este Hugo Chávez venezuelai elnök, aki daganatának eltávolítása után az első kemoterápiás kezelésen esett át Kubában.

Chávez, aki néhány nap múlva ünnepli az 57. születésnapját, egy hetet töltött Havannában. Korábbi hírek szerint Brazíliában, a rákellenes terápiájáról világszerte elismert Sao Paulo-i onkológiai központban, a Sírio-Libanés kórházban kezelték volna, ám az elnököt végül Kubába szállították.

"A bátorságom felülmúlhatatlan"

Chávez pénteken Kubában úgy nyilatkozott, ez csak a kemoterápiás kezelés első fázisa volt, amelyet újabbak követnek majd. "Az életért folyó harc folytatódik. A bátorságom felülmúlhatatlan" - mondta. Elutazása óta csak Twitter-üzenetekben érintkezett a külvilággal. Hazaérkezése után a caracasi repülőtéren azt mondta, jobb állapotban van, mint amikor elutazott.

A venezuelai elnök június 20-án esett át műtéten Havannában, amelynek során - Chávez megfogalmazása szerint "baseball-labda nagyságú" - rákos daganatot távolítottak el a medencetájékáról, de azt nem közölték, pontosan melyik szervéből. A világ azt találgatja, hogy prosztata- vagy végbélrákja lehet, esetleg más szerve beteg.

A felvételek tanúsága szerint a venezuelai elnök feltűnően lesoványodott. Chávez csak annyit mondott erről, hogy végre visszanyerte az ideális súlyát, a 86 kilót, mert a korábbi - szavai szerint 100 kilogrammos - súlya túl sok volt. Az elnök azokra a híresztelésekre, miszerint négy hónapja van hátra úgy reagált, hogy "hadd kívánjanak ilyen gonoszságokat. Csak nehogy visszaszálljon rájuk".

A többször újraválasztott - 1999 februárja óta hivatalban lévő - venezuelai elnök megismételte, indulni akar az újraválasztásért a 2012 végén esedékes elnökválasztáson. A felmérések szerint betegsége hatására nem változott támogatottsága, továbbra is a választók 50 százaléka szavazna rá.

Rovatok