Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Bill Clinton vezérkari főnöke

2011. július 24., vasárnap 11:09 | aznap frissítve

Hetvenöt éves korában meghalt John Shalikashvili nyugalmazott amerikai tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának első külföldön született elnöke, aki annak idején Bill Clinton elnök tanácsadója volt a Boszniába küldött csapatok ügyében.

Shalikashvili helyi idő szerint szombat reggel hunyt el a Washington állambeli Madigan katonai kórházában, miután komplikációk támadtak egy még 2004-ben elszenvedett szélütés miatt, amely a bal oldalát megbénította.

Barack Obama elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok egy "igazi katona-államférfit" veszített el, szerinte Shalikashvili rendkívüli élete megmutatta Amerika ígéretét és azokat a korlátlan lehetőségeket, amelyek nyitva állnak a szolgálatát választók előtt.

A grúz apától és lengyel anyától Lengyelországban született Shalikashvili 1993 és 1997 között töltötte be a Pentagon legfőbb katonai tisztségét a Clinton-kormányzatban. Nyugállományba vonulása után vendégprofesszorként dolgozott a Stanford Egyetemnek a nemzetközi biztonsággal és együttműködéssel foglalkozó központjában.

Bill Clinton azt mondta, hogy "Shali tábornok" javaslatára küldött az Egyesült Államok csapatokat Haitira, Ruandába, Boszniába, a Perzsa-öbölbe és a világ egy sor más pontjára a hidegháború óta eltelt időben. "Sohasem kertelt, sohasem szerepelt, vagy óvatoskodott, sohasem riadt vissza a kemény ügyektől és feladatoktól, és ami a legfontosabb, sohasem riadt vissza attól, hogy azt tegye, amit helyesnek tartott" - mondta Clinton.

Rovatok