Index Vakbarát Hírportál

Tízezres tömeg indult el a Tahrír térről

2011. július 24., vasárnap 14:01 | aznap frissítve

Az egyiptomi biztonsági erők könnygázt vetettek be a reformokat követelő tüntetők ellen, akik összecsaptak az országot vezető katonai tanács mellett utcára vonuló csoportokkal, írja a BBC.

A közel tízezer tüntető a kairói védelmi minisztériumhoz indult szombat este, amikor állításuk szerint a katonai tanács hívei kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg őket. Az összecsapásban kétszáznál is többen megsebesültek, többségük csak könnyebben.

A tömeg második napja próbált a katonai tanácsnak helyet adó épülethez vonulni a Tahrír térről, azonban a hadsereg szögesdróttal zárta le az odavezető utakat.

A demonstrálók azt állították, hogy azért vonultak utcára, mert a hadsereg erőszakkal oszlatott fel pénteken egy másik tüntetést Alexandriában, ahol szintén politikai reformokat követeltek.

A tüntetőket az sem csillapította le, hogy a katonai tanácsot vezető Tantawi tábornagy beszédében demokráciát ígért. Azt mondta, hogy kidolgozzák egy demokratikus állam alapjait, amelyben szabad választásokat tartanak, új alkotmányt készítenek, és a nép választhatja az elnököt.

Ugyanakkor a katonai tanács azzal vádolta a tüntetőket, hogy megpróbálnak éket verni a hadsereg és a nép közé.

A Tahrír téren továbbra is rendszeresen tiltakozó tüntetők szerint a katonai tanács nem tesz meg mindent Hoszni Mubarak volt elnök és rezsimének vezető tagjainak felelősségre vonásáért, emellett gyorsabb politikai és gazdasági reformokat is követelnek.

Rovatok