Index Vakbarát Hírportál

A szélsőjobb veszélyeire figyelmeztet a norvég tömeggyilkosság

2011. július 25., hétfő 13:15

"A gyűlölet szavai tettekké tudnak válni" - mutat rá az orosz sajtó a szélsőjobb térhódításának veszélyeire. A nyugati társadalmakban a magányos tettesek a szélsőjobboldali ideológiák alapján követhetik el tetteiket.

Az orosz lapok kommentárjai hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy Európában az eddiginél jóval nagyobb figyelmet kell fordítani az egyre inkább előretörő szélsőjobboldalra, és a multikulturális toleranciának is vannak veszélyei.

A Nyezaviszimaja Gazetában Lilit Gevorian, az IHS Global Insight társaság szakértője fejtette ki: az utóbbi időben nem csupán Skandináviában, hanem Közép- és Nyugat-Európában is nő a szélsőjobb és neonáci pártok szerepe, amelyek egyebek mellett a globalizáció ellen lépnek fel. A lap idézte Hajo Funkét, a Berlini Szabad Egyetem szakértőjét, aki szerint ezeknek a pártoknak és csoportoknak a megerősödése olyan atmoszférát teremthet, amely az erőszak útjára lökheti a fanatikusokat.

A gyűlölet szavai tettekké válnak

A Kommerszant szerint a rettenetes terrorakció nyomán Európa figyelmének a középpontjába kerül majd a migráció és a migrációellenes nacionalista pártok kérdése, amely pártok az utóbbi időben egyre népszerűbbek lettek. "A gyűlölet szavai tettekké tudnak válni: ha ennek a megállapításnak egyáltalán szüksége volt megerősítésre, akkor ezt most újra megkapta" - írta a Vedomosztyi.

A Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap kommentárja szerint a történtek nagyon sok kényelmetlen kérdést vetnek fel, kezdve attól, hogyan kerülhette el a tettes mindeddig a biztonsági szervek figyelmét, miért késett olyan sokat a rendőrség, egészen a fegyverek vásárlásához való jogig. Emellett a lap megállapította: most már az sem kétséges, hogy Nyugat-Európa multikulturális fejlődési modelljére végleg keresztet lehet vetni.

A Moszkovszkij Komszomolec úgy látja: ha a norvégiai tragédia semmire nem tanítja meg az európai hatóságokat, akkor az ilyesmi hamarosan mindennapos lesz, mert az első lépés megtörtént. "És gyilkolni kész emberekből Európában nincs kevesebb, mint Afganisztánban. Akkor aztán a fehér bőrű, konzervatív veszélyhez képest Oszama bin-Laden Télapónak tűnik majd".

A németek kemény fellépést akarnak a neonácik ellen

Vezető német politikusok hétfői nyilatkozataikban - pártállástól függetlenül - keményebb fellépést sürgettek a szélsőjobb-, illetve a szélsőbaloldal ellen. Egyidejűleg felerősödtek a követelések a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltására.

Valamennyi német újság idézte Angela Merkel kancellárt, aki az idegenellenességgel szembeni fellépésre szólított fel, és a gyűlöletet közös ellenségnek nevezte. A kancellár arra emlékeztetett, hogy a norvégiai merényletek indítéka a másság, mások gyűlölete volt.

Több politikus arra figyelmeztetett, hogy a nyugati társadalmakban a "magányos" tettesek elsősorban szélsőjobboldali ideológiák alapján követhetik el tetteiket. Mindennek alapján az egyik legfőbb tanulságnak nevezték annak felismerését, hogy a "gonosz" nem mindig külföldről érkezik.

A szabadságjogok csorbítását követelik

Ennek kapcsán  a konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának belbiztonsági szóvivője a gyanúsnak vélt személyek megfigyelésének szigorítását sürgette. Hans-Peter Uhl ismét követelte a telefon-, illetve internetkapcsolatok adatainak legkevesebb hathónapos tárolását.

Az erre vonatkozó, korábbi kormányhatározatot az alkotmánybíróság érvénytelenítette, és azóta a konzervatív-liberális koalíción belül éles vita van az új törvényt illetően. Uhl hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt az internet fokozottabb ellenőrzésére van szükség. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke ezt azonban elutasította, hangoztatva: egy szabad társadalom csak akkor maradhat szabad, amennyiben a szabadságjogokat akkor sem dobja sutba, ha védekeznie kell.

A rendőrök szakszervezete ugyanakkor közvetve a konzervatívok álláspontja mellé állt. A szakszervezet elnöke egy hétfői interjúban sürgette, hogy egyfajta adatbankot hozzanak létre a - megfogalmazása szerint - "feltűnő" személyekről. Bernhard Witthaut szerint mindent meg kell tenni az olyan személyek ellenőrzésére, akik a társadalom számára tűrhetetlen ideológiát hangoztatnak. "Egy adatbank ebből a szempontból hasznos lehet" - vélte a rendőrök szakszervezetének vezetője. Azt azonban elismerte, hogy szászszázalékos biztonság ennek ellenére nem létezik.

Rovatok