Index Vakbarát Hírportál

Breivik meglepődött, hogy nem ölték meg

2011. július 26., kedd 20:23

Anders Behring Breivik meglepődött, hogy nem ölték meg az akció közben - nyilatkozta a férfi ügyvédje, Geir Lippestad. Breivik arra számított, hogy már a robbantás után megölik vagy elfogják, és nem tudja elérni a szigetet, amit azonban mégis sikerült zavartalanul elérnie, és ahol megölt 68 embert. Az ügyvéd szerint Breivik nyugodt volt és hidegvérű, ehhez pedig gyógyszereket is vett be a mészárlás előtt.

A rendőrség közben már Breivik öngyilkosságától tart, ezért állandó megfigyelés alatt tartja - közölte kedden az oslói rendőrség szóvivője.

Pal Hjort Kraby azt nem árulta el, melyik norvégiai börtönben őrzik a szélsőjobboldali merénylőt, akit a hétfői kihallgatás után a vizsgálóbíró nyolc heti elzárásra ítélt. Ebből az első négy hetet magánzárkában kell letöltenie Breiviknek.

A rendőrség kedden megkezdte az oslói robbantás, illetve az Utoya szigetén végrehajtott lövöldözés során meghalt személyek nevének nyilvánosságra hozatalát. (Norvégiában minden nagyobb katasztrófa után közzéteszik az áldozatok nevét.) Eszerint az oslói kormányzati negyedben bekövetkezett robbanás halottjai között van egy 61 és egy 56 éves nő, valamint egy 32 éves férfi. Közölték egy 23 éves férfi nevét is; őt Utoyán lőtte agyon a merénylő. A Tyrifjordban, ahol a sziget fekszik, a nyomozók még négy vagy öt eltűnt személy után kutatnak.

Rovatok