Index Vakbarát Hírportál

Breivik ügyvédje szerint léteznek más működő sejtek

2011. július 26., kedd 15:17 | aznap frissítve

A norvégiai kettős merénylet gyanúsítottjának ügyvédje szerint azért volt hétfőn zárt a bírósági meghallgatás, hogy Anders Behring Breivik ne tudjon üzenni Norvégiában és külföldön működő sejtnek.

Geir Lippestad ügyvéd kedden a külföldi sajtó képviselőivel találkozva kijelentette, hogy véleménye szerint védence "őrült", és hogy tettének elkövetése előtt kábítószert fogyasztott.

Mint mondta, Breivik maga közölte, hogy van "két (másik) sejt Norvégiában és több sejt külföldön".

Az ügyvéd szerint Breivik, aki beismerte tettét, "megvet mindenkit, aki hisz a demokráciában". Lippestad elmondta még, hogy nem fogad el utasításokat védencétől, és azt hangoztatta, hogy valakinek az ő védelmét is el kell látnia.

Az Utoya szigeti mészárlásban legalább 68-an haltak meg. A rendőrségnek 50 percébe telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére; autóval mentek, mert a helikopter nem volt készenlétben, így húsz percbe telt, mire odaértek a tópartra, és további 20 percbe került, mire találtak csónakot, hogy elérjék a parttól néhány száz méterre lévő szigetet. A gyilkos nem tanúsított ellenállást, megadta magát a rendőrségnek.

Ez lehetett a támadó célja is, amikor ugyanis rendőrnek öltözve megérkezett, azt mondta, az oslói robbantások miatt nyomoz. A rendőrség estére megállapította, összefügg a két támadás, és mindkettő mögött a szigeten elfogott 32 éves Anders Behring Breivik áll.

Legalább 76 halálos áldozattal a pénteki oslói és utoyai kettős támadás lehet minden idők legnagyobb, magányosan elkövetett tömeggyilkossága.

Rovatok