Index Vakbarát Hírportál

Felkészületlenül érte a norvég hatóságokat a terror

2011. július 26., kedd 13:45

Öt nappal Anders Behring Breivik tömeggyilkossága után még a gyász uralkodik Norvégiában, de egyre többen fogalmaznak meg kérdéseket a rendőrségi fellépés hatékonyságáról. A tömeggyilkos több mint egy órán át zavartalanul lövöldözhetett Utoya szigetén, ahol az aktuális adatok szerint 68 emberrel végzett. A kommandósokat helikopter helyett autóval szállították a helyszínre, és az egyik csónakjuk is elsüllyedt.

Anders Behring Breivik közel egy órán át mészárolhatott zavartalanul Utoya szigetén, a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában. Mire a rendőrség kiért, a tévétársaságok helikopterei már hosszú percek óta a sziget felett köröztek, a vízből pedig bátor nyaralók mentették a menekülőket.

A kommandósok tíz percet késtek, mert elromlott a hajójuk, a rendőrségi helikoptert a szabadságolások miatt nem tudták bevetni. A rendőrség fegyveres alakulatai amúgy is az oslói kormányzati épületek védelmével voltak elfoglalva, ahol a szigeten végrehajtott tömeggyilkosság előtt Breivik bombát robbantott.

Lesz még idő kritizálni

A történtek ellenére a norvég igazságügyi miniszter. Knut Storberget kedden megdicsérte a rendőrség "fantasztikus" munkáját. "Nagyon fontos a nyílt és kritikus hozzáállás, de lesz még rá idő" - mondta a miniszter a BBC jelentése szerint az oslói rendőrkapitánnyal folytatott megbeszélése után.

Elődje, Anne Holt kevésbé volt megengedő. Breivik "percenként egy embert ölt meg. Ha a rendőrök csak egy fél órával korábban kiérkeznek, akár harminc fiatal életét is megmenthették volna", mondta a BBC-nek. A kommandósok több mint egy óra alatt értek a szigetre. Már mozgósítani sem volt egyszerű ennyi fegyveres rendőrt - erről lentebb - akiknek helikopterpilóták hiányában autóval kellett megközelíteniük a szigetet.

Az oslói rendőrkapitány, Sveinung Sponheim szerint gyorsabb volt autóval menni, mert helikopterek a támadás idején csak az ország déli részén álltak szolgálatban, így "azokkal még lassabban értünk volna oda", írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírcsatorna.

De amikor a tóhoz értek, még a hajójukkal is bajok voltak. "Amikor a sok rendőr a sok felszereléssel beszállt a hajóba, az süllyedni kezdett, és leállt a motorja" - idézi a Russia Today Erik Bregát, a helyi rendőrparancsnokot.

Fegyvertelenek

Persze kérdés az is, hogy mit tudtak volna tenni a rendőrök, ha időben is érkeznek a helyszínre. Breivik egyik első áldozata Trond Bernsten rendőrtiszt volt, aki évek óta felügyelte a sziget biztonságát a nyári táborok idején. Azt nem tudni, hogy Bernsten - a koronahercegnő mostohatestvére - megpróbálta-e megakadályozni a jól felfegyverzett, egyébként rendőrruhát viselő támadót, de ha meg is próbálta, sok esélye nem volt. Ahogy a norvég rendőrök általában, úgy ő is fegyvertelen volt, derül ki a New York Times beszámolójából.

Norvégiában a rendőrök alanyi jogon nem viselhetnek fegyvert, ahhoz külön engedélyt kell kérniük parancsnokuktól. Ez régebben nem jelentett problémát - a legfrissebb, 2009-es statisztikák szerint abban az évben összesen 29 gyilkosság volt a 4,6 millió lakosú országban. (A 10 milliós Magyarországon ugyanebben az évben 138 szándékos emberölés volt.) De az elmúlt években egyre gyakoribbak az erőszakos bűncselekmények, a pénteki támadások után pedig joggal vetődik fel a kérdés, hogy a rendőrség felkészült-e a hasonló támadások kivédésére.

Sejthették volna

A rendőrség mellett az elhárításra is nehéz hónapok várnak. A BBC cikke szerint Breivik már tavasszal a titkosszolgálat látóterébe került, amikor márciusban nagy mennyiségű vegyszert rendelt Lengyelországból.

A vámhatóság átadta adatait a Rendőrségi Biztonsági Szolgálatnak (PST), de nem tudni, hogy mi történt a továbbiakban. Pedig Breivik szélsőséges kapcsolatai is ismertek voltak, legalábbis a Searchlight című antifasiszta magazin beszámolt róla, hogy a későbbi tömeggyilkos kapcsolatban áll az egyik legszélsőségesebb brit fasiszta csoporttal, az Angol Védelmi Ligával (EDL).

A norvég tömeggyilkossággal foglalkozó cikkeinket itt olvashatja>>>

Rovatok