Index Vakbarát Hírportál

Három évet kapott a gyerek bérgyilkos

2011. július 27., szerda 16:49 | aznap frissítve

A Dagi becenévre hallgató 14 éves bérgyilkos saját bevallása szerint is már 11 éves kora óta gyilkol a dél-csendes-óceáni kartell megbízásából. Áldozatait megkínozza, majd lefejezi, a nővére pedig takarít utána. Most négy gyilkosságot ismert be, ezért mindössze három évet kapott.

Mexikóban három év börtönbüntetést szabtak ki szerdán egy kiskorú bérgyilkosra, aki a vallomása szerint négy embert lefejezett.

A "Dagi" gúnynevű, amerikai állampolgárságú Edgar Jiménez Lugo még csak 14 éves, de amint elmondta, már 11 éves korában bűnöző életmódra kényszerítették kábítószer-csempészek. A vádírat szerint azért a kényszerírtés mellett heti kétszáz dollár fizetést is kapott a kiskorú bérgyilkos főnökeitől.

Dagi szülei ugyan San Diegóban éltek, de amikor eltűnt, egy éppen időre visszaköltöztek Mexikóba. A fiú apja szerint a fiú sokat csavargott, és egy idő után nem ment többé haza.

A Dagit tavaly december 2-án fogták el Morelos államban, amikor a lánytestvérével együtt haza akart szökni a kaliforniai San Diegóba, ahol a szüleik élnek. Testvérével éppen a cuarnavacai reptéren várakoztak, hogy Tijuhanába repüljenek, ahonnan állítása szerint az Egyesült Államokba szöktek volna.

A bíróság szervezett bűnözésért, emberölésért, kizárólag katonai használatra szolgáló fegyver viseléséért, emberrablásért, és kábítószer birtoklásáért mondta ki az ítéletet, amely csak azért három év, mert kiskorúra ennél súlyosabbat nem lehet kiszabni Morelosban. Arról nem érkezett h ír, hogy a gyerek nővérét elítélték volna, pedig az elfogáskor még arról írt a mexikói sajtó, hogy a lánytestvér takarította el a hullákat a fiú után.

A Dagi akkor vált hírhedtté, amikor tavaly novemberben az internetre felkerült egy videofelvétel, amelyen tinédzserek ripacskodtak holttestek és fegyverek társaságában. Jiménez bevallotta, hogy a bandaháborúk során egyszer négy fiatalt fejezett le kábítószer hatása alatt. A holttesteket aztán elrettentésül fellógatták egy hídra a főváros közelében lévő Cuarnavacában. A mexikói sajtó szerint a Dagi általában meg is kínozta azt áldozatait.

A fiú a Cartel del Pacifico Sur (dél-csendes-óceáni kartell) nevű bűnszövetséghez tartozott. A per során az ügyvédje egyetlen bizonyítékot vagy tanút sem tudott felsorakoztatni a védelmében. Mivel a vizsgálati fogságot beszámítják a büntetésébe, két és fél év múlva kiszabadulhat.

A kiskorú bérgyilkos két és fél múlva sem valószínű, hogy szüleihez költözik, ugyan apja a médiában megpróbálta védeni a fiút, de Dagi határozottan kijelentette, hogy szülei már halottak a számára. Az ügy nagy port kavart Mexikóban is, hiszen rámutatott arra, hogy a drogkartellek több millió, szegény az oktatási rendszerből kiszorult gyerek közül válogathatnak, így a drogháborúba állandó utánpótlásra számthatnak a bűnszervezetek.

Rovatok