Index Vakbarát Hírportál

Megépült a romákat elkerítő fal

2011. július 27., szerda 14:20 | aznap frissítve

Megépült Nagybányán az a fal, amely két, többnyire roma családok által lakott panelt kerít körbe. A helyi polgármester fényképekkel és festményekkel díszíti a falat, hogy ezzel csalogasson turistákat a településre.

A romániai Nagybánya polgármestere szerint azért van szükség a falra, mert a környéken magas a bűnözési arány, a panelben élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, és a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be.

Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere elmondta, a betontéglából épült falat le fogják festeni. A polgármester ötlete nyomán helyi fotó- és képzőművészek alkotásait helyezik el, amellyel megpróbálja turisztikai látványossággá tenni a vitatott falat.  

A román országos diszkrimináció-ellenes tanács hivatalból eljárást indított a polgármester ellen. A testület azt vizsgálja, hogy a fal megépítése szegregációnak minősül-e vagy sem.

Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését. Szerintük szegregációra törekszik azzal, hogy a közel két méter magas és száz méter hosszú betonfallal keríttette be a romákat. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháborúbeli zsidó negyedekre emlékeztet, és ez elfogadhatatlan az emberi jogok mellett elkötelezett Romániában.

Rovatok