Index Vakbarát Hírportál

Václav Klaus a társadalmat is okolja a vérengzésért

2011. július 27., szerda 18:34

A cseh államfő a "posztmodern, pökhendi társadalom következményének" tartja a norvégiai vérengzéseket, amelyek legalább hetvenhat ember életét oltották ki.

Václav Klaus, aki előadókörúton tartózkodik Ausztráliában, blogjában nyilvánított véleményt a pénteki tragikus eseményekről.

Mint írta, "a bennem lévő konzervatív ember a mai posztmodern, túl pökhendi, nem alázatos és túlságosan megengedő társadalom" következményét látja a merényletekben. Egyúttal bírálta a nemzetközi médiát, amely Anders Behring Breivik fényképeinek közzétételével szerinte "teljesen fölöslegesen csinált reklámot az őrült tömeggyilkosnak".

A cseh államfő korábban éles szavakkal ítélte el az ámokfutó tettét, semmivel sem indokolhatónak nevezve Breivik "barbár módszerét és cselekedetét". A norvég királynak küldött üzenetében Klaus mély részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

A 32 éves merénylő terjedelmes kiáltványában rokonszenvesnek találta a cseh elnök EU-kritikus nézeteit. Breivik totalitárius államhoz hasonlította az Európai Uniót, bírálva annak nyitottságát az iszlámmal szemben. Ennek során Klausra hivatkozott, aki "egyszer azt mondta: mindannyiszor, amikor megpróbálok hatályon kívül helyezni egy olyan előírást, amely a szovjet időket idézi, azt a választ kapom, hogy ezt az Európai Bizottság fogalmazta meg".

Rovatok