Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak egy bombagyárost Lengyelországban

2011. július 28., csütörtök 13:28

A lengyel Központi Nyomozó Hivatal (CBS) őrizetbe vett egy húszéves férfit, aki robbanószerkezeteket készített, közölte a Nowy Sacz-i ügyészség.

A Malopolska vajdaságbeli, a lengyel-szlovák határon fekvő Muszynában élő férfi – akárcsak Anders Behring Breivik, az oslói merénylő – műtrágya készítéséhez szükséges alapanyagokat használt fel a robbanószerkezetek elkészítéséhez.

Dariusz Nowak, a kis-lengyelországi vajdasági rendőrség szóvivője közölte, hogy egy, az internetre felkerült videofelvétel alapján jutottak a bombagyáros nyomára. Ezen egy pokolgép felrobbantása látható egy erdőben.

A férfi garázsának átkutatása során a rendőrség két robbanószerkezetet talált, valamint a bombák előállításához szükséges alapanyagokat, köztük olyat, amelyet a műtrágyához használnak, valamint amatőr gyújtószerkezeteket.

A férfit 6 hónaptól 8 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Az elmúlt héten vették őrizetbe a kis-lengyelországi vajdaság székvárosában, Krakkóban a 38 éves Rafal K.-t, aki beismerte, hogy házilag készített robbanószerkezetekkel négy robbantást hajtott végre a városban. A detonációkban öten sérültek meg. A férfi által bérelt garázsban tárolt alapanyagokból a rendőrség szerint száz robbanószerkezetet lehetett volna előállítani.

Rovatok