Index Vakbarát Hírportál

Koncentrációs tábor helyén épül börtönbe került Breivik

2011. július 28., csütörtök 12:20

Szerdán másik börtönbe szállították át a norvégiai tömeggyilkossággal gyanúsított Anders Behring Breiviket, közölte az Independent. A rabot egy fekete jelöletlen autó vitte el egy Oslo nyugati szélén fekvő másik büntetésvégrehajtási intézetbe.

A 32 éves norvég férfi letartóztatása után olyan börtönbe került, ami nagyon közel van Utoya szigethez, ahol a norvég férfi 68 embert lőtt le. A hatóságok szerint elfogadhatatlan, hogy a rab börtöne ablakából szégyenletes tettének helyszínét nézegesse.

Breiviket ezért szerdán az Oslo melletti Ila börtönbe vitték, itt tölti négy hetes vizsgálati fogságát. A második világháború idején a Norvégiát elfoglaló nácik ezen a területen koncentrációs tábort építettek ki.

A legtöbb norvég börtön leginkább egy jól felszerelt szállodához hasonlít: a személyes celláknak hatalmas ablakai vannak, a raboknak saját televíziójuk és minifridzsiderük is lehet. Az Ila börtönben azonban más a helyzet. Breivik mostani cellájában csak ágy, vécé, egy asztal és egy szék van. A bíróság döntése szerint ezen a héten nem használhat internetet, nem tévézhet, nem kaphat leveleket és látogatókat sem fogadhat.

Knut Bjarkeid, a börtön parancsnoka azt mondta: gondoskodnak arról, hogy a többi rab ne tehessen kárt a fogolyban. Breivik csak az őrökkel, egy ápolónővel és a pappal találkozhat.

Rovatok