Index Vakbarát Hírportál

Kemény vezető volt Breivik a World of Warcraftban

2011. július 29., péntek 11:08

Egykori magyar WoW-klántársa szerint a norvég tömeggyilkos profi és maximalista volt az online szerepjátékban, és másoktól is ezt várta el. Egyszer játék közben Breivik azt mondta neki, Norvégiában sok káros elem él. Másik volt klántársa szerint a játék volt depressziója ellenszere.

“Ami megmaradt belőle, mint emlék az a profizmus és a maximalizmus” - meséli Szax, egy magyar World of Warcraft (WoW) játékos, aki a kétezres évek közepén egy klánban játszott a norvég tömeggyilkosság elkövetőjével, Anders Behring Breivikkel. A WoW olyan online szerepjáték, amiben egy-egy szerveren több ezer játékos játszik együtt, a Gyűrűk ura hőseihez hasonló karaktereket irányítva, csoportokba szerveződve vagy egymás, vagy a gép által irányított ellenfelek ellen.

Rájuk már nincs szükség

“Mindig arra törekedett, hogy egyre jobb legyen a játékban és ezt azoktól is elvárta, akiket irányított egy csapatban” - mondja Szax. Breivik egy idő után vezető szerepbe került a klánban, és voltak, akiket ki is rúgott onnan, mert egy ideje inaktívak voltak. „Rájuk már nincs szükség”  - mondta akkor Breivik.

Szax visszaemlékezése szerint Breivik felkészülten jelent meg a raideken (a raid az, amikor már nagyobb csapatban, 25-40 fővel harcolnak a játékban), “nem két perccel a kezdés előtt esett be”.

“Arra tisztán emlékszem, hogy ügyesen keresett pénzt a játékon belül, az
akkori több tízezer aranyas vagyona valóban vagyonnak számított, mert legtöbben maximum 1-2 ezer körül halmoztunk fel elég sok játékkal. Rengeteg időt töltött a karakterek közötti adás-vételt lebonyolító aukciós házban” - emlékszik vissza Szax.

Káros elemek

Szax elmesélte, sokszor chateltek ugyan, de általában játékon belüli dolgokról. Emlékszik ugyanakkor egy esetre, amikor az etnikai konfliktusok kerültek szóba. “Amikor panaszkodtam neki a „cigánykérdésről” itthon, megjegyezte, hogy náluk is sok káros elem él” - mondja Szax.

A klán ugyanakkor rendkívül soknemzetiségű volt, Breivik viszont volt klántársa szerint “soha nem volt senkivel sem túl agresszív vagy elutasító csak azért, mert mondjuk török, görög, orosz vagy dubai volt”.

A depresszió ellenszere

A klán egy másik volt tagja fórumbejegyzésében emlékszik vissza arra, amikor utoljára beszélt Breivikkel. “Aznap este, amikor elhatároztam, abbahagyom a WoW-ot, sokat beszélgettem vele. Azt mondta, ő is így érez, és hamarosan abba fogja hagyni. Aztán mégsem tette, és ez nem is lepett meg. A játék volt az ellenszer a depressziójára” - írta az Offler nevű felhasználó.

Breivik később egy másik klánba lépett át, egy realm first guildbe, vagyis egy adott szerveren játszó legerősebb klánba. Szax ekkor már nem játszott vele.

Egy másik játékostársa, a holland Joeren Rink azt mondta a De Telegraaf című holland lapnak, hogy beszéltek politikáról is, és miután elmondta Breiviknek, hogy az iszlámkritikus Geert Wilders pártjára szavazott, egy gyűlölettel teli propagandaanyagot küldött neki, amiben filmek, cikkek és fotók voltak, többek között a fegyverrel pózoló Breivikről.

Fedősztori és fegyveres edzés

A tömeggyilkos naplójában is írt arról, sokat játszott a WoW-val és a Call of Duty: Modern Warfare 2 című akciójátékkal. Míg azonban a WoW-ot saját bevallása szerint inkább fedőtevékenységnek használta, vagyis olyan hobbinak, amiről mások nem kérdezősködnek sokat, de közben sok embert meg tud ismerni, a Call of Dutyben szimulált fegyveres harcot már inkább felkészülésnek tekintette a gyilkosságokhoz.

Az IDDQD gémer blog ezzel kapcsolatban azt írta: “egy fegyver használatát, viselkedését anélkül, hogy az ember a kezében tartaná, érezné a súlyát, nagyon-nagyon korlátozottan lehet csak megtanulni. Be lehet gyakorolni készségszintig, hogy milyen egérmozdulattal kell korrigálni egy lövés után a visszarúgást, és újra célra tartani, de ez a tudás semmit nem ér valódi fegyverrel a kézben, valódi visszarúgáskor. Az tény, hogy a reflexek, a szem-kéz koordináció karbantartására jó módszer egy multiplayer shooter, de ennyi erővel a pingpongozás és a paintball is az.”

Rovatok