Index Vakbarát Hírportál

Két pszichiáter vizsgálja a norvég merénylőt

2011. július 29., péntek 21:22

Két norvég pszichiáter vizsgálja majd Anders Behring Breiviket, norvég támadások elkövetőjét, hogy megállapítsák bűntetőjogi felelősségre vonható-e. Jelentésüket november 1-ig kell leadniuk.

A rendőrség péntek este az eddigi 76 helyett már 77 áldozatról beszélt, nyolcan az oslói robbanásban, 69-en pedig Utøya szigetén vesztették életüket. Az összes áldozatot azonosították, de még mindig kutatnak a sziget körül. Több fiatal áldozat temetését is pénteken tartották Norvégiában.

A norvég rendőrség az állítása szerint Breivikkel kapcsolatban álló egyik brit radikális kikérdezését tervezi, emellett vizsgálják azokat az orosz lapokban megjelent híreket, miszerint Breivik egy volt KGB-ügynöktől kaphatott kiképzést katonai szabotázs akciók végrehajtásához Minszkben, Fehéroroszország fővárosában, írja a Guardian Pal-Fredrik Hjort Kraby rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

Közben az is kiderült, hogy Breivik néhány perccel az oslói robbanás előtt parkolt le egy kisteherautóval Jens Stoltenberg miniszterelnök irodájának közelében. Az őrök látták a férfit, azonban nem szóltak neki, mivel rendőregyenruhát viselt, írja a Sydney Morning Herald.

A norvég legfőbb ügyész csütörtökön azt mondta, hogy Breivik ellen hivatalosan csak 2012-ben emelhetnek vádat. A rendőrség vizsgálja, hogy a terrorizmus-ellenes törvény mellett emberiesség elleni bűntettekkel is vádolhatják-e a norvég merénylőt.

Rovatok