Index Vakbarát Hírportál

Távozott a török katonai felső vezetés

2011. július 29., péntek 20:24 | aznap frissítve

Távozik posztjáról a török a vezérkari főnök, valamint a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők parancsnoka is. Egyelőre hivatalos indoklásról nem tudni.

A példátlan döntés közvetlen előzménye állítólag az, hogy a kormány beleszólt a legfelső katonai tanács előléptetési terveibe, mert a hadsereg olyan tiszteket is elő akar mozdítani, akiket a hatóságok összeesküvés vádjával bíróság elé állítottak, és bebörtönöztek.

A miniszterelnöki hivatal az első reagálásában azt állította, hogy nem lemondásról van szó, hanem a tábornokok nyugdíjazási kérelméről. Az állami hírügynökség viszont idézte a 2010-ben három évre kinevezett Isik Kosaner vezérkari főnököt, aki azt mondta, hogy lemond.

A vezérkari főnök a napokban több megbeszélést is tartott Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és Abdullah Gül államfővel a legfontosabb előléptetésekről, amelyek a jövő héten, a legfelső katonai tanács ülésén lesznek esedékesek.

A vádhatóság szerint a katonák egy csoportja 2003-ban meg akarta dönteni Erdogan iszlamista gyökerű kormányát. A 163 aktív és nyugalmazott tiszt mellett párhuzamosan mintegy 400 másik embert, köztük akadémikusokat, újságírókat, és politikusokat is gyanúba fogtak a Pörölycsapás és az Ergenekon-ügyben.

Egy bíróság pénteken vádat emelt 22 tiszt, köztük tábornokok ellen is, mert a feltételezések szerint internetes kampányt folytattak a kormány aláásására.

A hadsereg vezetői közül többen úgy vélik, hogy Erdogan és pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) titokban iszlamizálni szeretné Törökországot, és vissza akarja szorítani a hadsereg politikai befolyását. Az AKP júniusban sorban harmadszor nyerte meg a parlamenti választásokat.

Rovatok