Index Vakbarát Hírportál

Több célpontja is volt a norvég merénylőnek

2011. július 30., szombat 18:38

Több lehetséges célpontja is volt a norvég merényleteket elismerő Anders Behring Breiviknek, aki erről második kihallgatásán beszélt pénteken, jelentette be a norvég rendőrség. A 77 emberrel végző norvég tömeggyilkost tíz órán át hallgatták ki.

Paal-Fredrik Hjort Kraby ügyész megerősítette, hogy Breivik több célpontról beszélt, de konkrétumokat nem árult el. Azt mondta, hogy a norvég merénylő teljes mértékben együttműködött a kihallgatás során.

A rendőrség ugyanakkor nem erősítette meg azokat a lapinformációkat, hogy a királyi palota és a kormányzó Munkáspárt székháza is a célpontok között lett volna. A Verdens Gang norvég lap szerint Breivik szimbolikus jelentősége miatt vette számításba a királyi palota elleni támadást, míg a székház elleni robbantást a kormánypárttal szembeni ellenszenve indokolta volna.

A Telegraph úgy tudja, hogy a norvég merénylő a pénteki kihallgatáson arról beszélt, a 77 áldozatot követelő két támadás valójában a B-terve volt. Eredetileg Osló számos pontján tervezett robbantásokat kormányzati intézmények, a Munkáspárt székháza és a királyi palota ellen, azonban a lap szerint nem tudott elég robbanószert készíteni.

Breivik állítólag attól félt, hogy évekig tartó felkészülése után terve lelepleződik, ezért úgy döntött, hogy nem vár, hanem egy bombával követ el merényletet. A királyi palotában nem az Osló központjában élő király és királynő lettek volna a célpontjai, hanem maga az épület.

Pénteken Breivik ügyvédje, Geir Lippestad is azt mondta az Aftenposten lapnak, hogy ügyfelének több terve is volt július 22-re. Mint mondta, olyan dolgok történtek azon a napon, amelyeket most nem részletez, de az események másképpen alakultak, mint ahogy Breivik eltervezte.

A norvég merénylő továbbra sem tanúsított megbánást, a gyilkosságokat szükségesnek nevezte a muszlimok uralma elleni háborúban. A rendőrök megdöbbentek, mennyire közömbösen beszélt tettéről, miközben először ismertették vele, hogy 77 embert gyilkolt meg előző pénteken.

A rendőrség azt is elmondta, hogy a kihallgatáson arról érdeklődött, megjelent-e a képe az újságokban. Breiviket elsötétített ablakú autóval szállították a börtönből a kihallgatásra, majd vissza a zárkájába.

Rovatok