Index Vakbarát Hírportál

Hága: Még nincs minden srebrenicai felelős rács mögött

2011. augusztus 1., hétfő 13:59

A srebrenicai mészárlás számos elkövetője még szabadlábon van, és ki kell deríteni, kik rejtegették 16 éven keresztül Ratko Mladicot – nyilatkozta hétfőn délszláv lapokban megjelent interjújában a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze.

Serge Brammertz a Blic című belgrádi lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés az uniós csatlakozás egyik kulcsfontosságú előfeltétele, amit Szerbia teljes mértékben teljesített.

Az interjúban, amelyet a szarajevói Dnevni Avaz című lap internetes kiadása is ismertet, a hágai főügyész kifejtette: Ratko Mladic fölött a Bosznia-Hercegovinában elkövetett bűncselekmények miatti egyéni felelősség alapján fognak ítélkezni, de úgy véli, kulcsfontosságú, hogy a volt Jugoszlávia helyén létrejött országokban a hágai Nemzetközi Törvényszék mandátumának a lejárta után is folytatódjék az ilyen jellegű munka.

Rájuk hárul a feladat, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák a srebrenicai mészárlás számos olyan tettesét, akik alacsonyabb szinten töltöttek be parancsnoki tisztségeket – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre: vajon napvilágra kerül-e a teljes igazság Srebrenicával kapcsolatosan, ha megkezdődik Ratko Mladic pere, Brammertz azt válaszolta: "Aggasztó, hogy egyesek még ma is elvitatják, mi több, tagadják a srebrenicai bűncselekmények teljes méreteit".

Brammertz elmondta azt is, hogy "kérték a szerb hatóságokat, nyomozzák ki, ki mindenki vett részt az olyan – akkor még szökésben levő – vádlottak rejtegetésében és segítésében, mint Mladic, Karadzic és Hadzic". – Szerbia nyilatkozatban vállalta a bújtatók felderítését és üldözését – tette hozzá a hágai főügyész.

Rovatok