Index Vakbarát Hírportál

Tűzharc az izrael-libanoni határon

2011. augusztus 1., hétfő 10:55 | aznap frissítve

Tűzpárbaj tört ki Izrael és Libanon határán a két ország katonái között, egy ciszjordániai menekülttáborban pedig izraeli katonák lőttek le két palesztint.

A határ mellett járőröző izraeliekre egy libanoni katona kezdett lőni, ők pedig viszonozták azt. Az izraeli katonáknak nem esett bántódásuk. Korábbi értesülések szerint az összetűzésben egy libanoni katona megsebesült, de ezt az izraeli hadsereg szóvivője nem erősítette meg, a libanoni hadsereg egy tisztségviselője pedig egyenesen cáfolta.

"Izraelnek érdeke a határ menti béke fenntartása" – jelentette ki az izraeli hadsereg részéről egy név nélkül nyilatkozó illetékes, libanoni kollégája szerint viszont az izraeli katonák átlépték az ENSZ által megállapított határt, a "kék vonalat".

Az eset a Kirjat-Smona várostól nem messze lévő Dan kibuc mellett történt. Izrael 2006-ban 34 napos háborút vívott a libanoni Hezbollah radikális síita gerilláival. Azóta viszonylag nyugalom van a két ország határán, de kisebb összetűzések történnek néha. Idén május közepén például izraeli katonák tüzet nyitottak a libanoni határ mentén tüntető palesztinokra, s az incidensben az ENSZ vizsgálata szerint hét civil meghalt.

A ciszjordániai menekülttáborban két huszonévest azután érték a halálos lövések, hogy kővel megdobálták a katonákat, akik letartóztatásokat hajtottak végre a Kalendíja menekülttáborban. A tábor a Rámalláhot Jeruzsálemmel összekötő út mentén fekszik.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy öt izraeli katona könnyebben megsebesült, miután kővel megdobálták őket.

Legutóbb július közepén Ciszjordánia északi részén, Náblusz közelében, az el-Faráh menekülttáborban vesztette életét egy 21 éves palesztin diák, miután a palesztinok kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat, akik válaszul tüzet nyitottak. Az izraeli razzia célja az volt, hogy elfogják a damaszkuszi központú Iszlám Dzsihád fegyveres szervezet egyik tagját.

Rovatok