Index Vakbarát Hírportál

Athén szögesdrótot épít a török határra

2011. augusztus 5., péntek 17:54

Hónapokig tartó heves viták után a polgári védelem minisztériuma pénteken jelentette be, hogy felhúzzák a határkerítést. Két, egymással párhuzamos, 2.5-3 méter magas szögesdrótkerítést építenek ki 10,3 kilométeres hosszúságban a két ország természetes határának számító Évrosz folyó "gyenge pontjainál", Oresztiada város térségében. Görögországon keresztül átlagosan naponta 245 illegális migráns érkezik az Unióba.

A projekt megvalósítása közel 5,5 millió euróba kerül, s az Európai Unió alapjaiból finanszírozzák. A versenytárgyalást szeptemberben írják ki – közölte a minisztérium.

Idén januárban Hrisztosz Papucisz, a polgári védelem minisztere nagy feltűnést keltett, amikor kilátásba helyezte, hogy a görög-török határ teljes hosszában, 206 kilométeren kiépítenék a határkerítést, az Egyesült Államok és Mexikó között létesített műszaki határzár mintájára. Törökország nem ellenezte az elképzelést, az Európai Bizottság viszont fenntartásainak adott hangot.

A falak vagy kerítések rövid távon jelentenek megoldást, de nem teszik lehetővé az illegális bevándorlás kérdésének strukturális megközelítését – jelentette ki akkor Michele Cercone, Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szóvivője. Az Európai Unióba igyekvő, de elfogott illegális bevándorlók mintegy fele próbál meg a görög-török határon keresztül bejutni az unióba.

Az afrikai országokon átsöprő lázadások után egyes európai országok a bevándorlási szabályok szigorítását szorgalmazták. A Ta Néa című görög napilap egy héttel ezelőtt azt írta, hogy Görögország 120 kilométeres hosszúságban árkot ás az Évrosz közelében, hogy megóvja a régiót az árvizektől, illetve ezáltal is akadályozza az illegális bevándorlást.

Athén tavaly októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívüli hullámával. November óta a Frontex által küldött kétszáz határőr segíti a görög hatóságok munkáját, s azóta jelentősen csökkent az Évrosz folyón át görög területre lépő bevándorlók száma.

Rovatok