Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták Julija Timosenkót

2011. augusztus 5., péntek 16:18

Hírügynökségi jelentések szerint egy kijevi bíróság elrendelte pénteken Julija Timosenko ukrán ellenzéki politikus, volt kormányfő őrizetbe vételét. Az ügyészség azért kérte a politikus előzetes őrizetbe vételét, mert Timosenko sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Timosenko azzal gyanúsítja a bíróságot, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, hogy megakadályozzák az indulását a választásokon.

Meghallgatása során Timosenko visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, többször megsértette őt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. A közönség soraiban helyet foglaló támogatói a zajongásukkal többször félbeszakították a tárgyalást. A bíró utasítására rendőrök vették körül a volt miniszterelnököt, és meg is bilincselték, miután kivezették a tárgyalóteremből.

Timosenkót, akit akár tíz évi börtönnel is büntethetnek, azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron történő vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívüli előnytelenek voltak Kijev számára. A per június 24-én kezdődött.

Rovatok