Index Vakbarát Hírportál

Tolmácsot kért Timosenko saját tárgyalásán

2011. augusztus 5., péntek 13:13

Váratlanul megjelent Julija Timosenko ukrán ellenzéki politikus, volt kormányfő bírósági tárgyalásán pénteken Mikola Azarov jelenlegi miniszterelnök, akit tanúként hallgattak meg elődje perében.

Azarovot, aki testőrei kíséretében érkezett, Rogyion Kirejev elnöklő bíró hallgatta meg a hivatali hatáskörrel való visszaéléssel vádolt Timosenko jelenlétében. Timosenko azonnal tolmácsot követelt, hogy lefordítsa az oroszul tanúskodó Azarov szavait.

"Nem értek oroszul. Hozzanak egy tolmácsot, hogy lefordítsa, mit mond az ukrán miniszterelnök, aki nem tud ukránul" – jegyezte meg Timosenko, aki persze jól tud oroszul. A bíróság elnöke a vonatkozó törvényekre hivatkozva közölte, hogy a tanúnak joga van azon a nyelven megszólalni, amelyen akar.

Timosenkót, akit akár tíz évi börtönnel is büntethetnek, azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron történő vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívüli előnytelenek voltak Kijev számára. A per június 24-én kezdődött meg, Timosenko pedig a szemére vetette a bíróságnak, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el.

Rovatok