Index Vakbarát Hírportál

Ennyi katonát még nem veszített az USA egyetlen nap alatt Afganisztánban

2011. augusztus 6., szombat 09:30 | tizenkét éve frissítve

Harmincegy amerikai és hét afgán katona halt meg, amikor lezuhant a NATO egyik helikoptere szombatra virradó éjjel Afganisztán középső részén egy hadművelet közben, közölte Hamid Karzai afgán elnök. Az amerikaiak egy különleges alakulat tagjai voltak. A tálibok azt állítják, az ő embereik lőtték le a helikoptert, harmincnyolc külföldi, illetve nyolc afgán katona halálát okozták ezzel.

A nemzetközi koalíciós erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szadabád körzetben, amikor a helikopter lezuhant, közölték korábban az afgán hatóságok és a NATO-források. Egy brüsszeli NATO-forrás pedig egy kabuli afgán tisztségviselőre hivatkozva azt mondta, hogy a jármű Chinook típusú volt.

A NATO megerősítette: egyik helikopterük valóban lezuhant hadművelet közben, volt ellenséges harci tevékenység a területen és a gép roncsának elszállítása folyamatban van. A tálibok szóvivője közölte, hogy a NATO a körzetben megtámadott egy házat, amelyben több lázadó összegyűlt péntek este, mire a tálib harcosok lelőttek az amerikai helikoptert. Az összecsapásban nyolc lázadó is meghalt.

A veszteségeket listázó icasualties.org weboldal szerint az afganisztáni háború eddigi történetében az amerikaiak ezen a napon veszítették el a legtöbb emberüket.

Veszélyes terep

Afganisztán keleti részén a domborzati viszonyok nagyon veszélyesek a katonai légi járművek számára. Ezek a gépek gyakran kényszerülnek arra, hogy a szűk völgyekben lavírozzanak. A lassan mozgó nagy szállítójárművek – mint amilyen a CH-47 Chinook helikopter is – különösen sebezhetők, könnyű célpontok a meredek hegyoldalakban elrejtőző, rakétagránáttal felszerelt lázadóknak, akik ezeken a helyeken gyakran vízszintesen tudnak célozni rájuk.

Hamid Karzai afgán elnök részvétét nyilvánította Barack Obama amerikai elnöknek a katonák halála miatt. Obama az elnökök Camp David-i nyaralójában értesült a történtekről. Közleményt adott ki, amelyben kifejezte gyászát a katonák halála miatt, és azt írta: az ilyen esetek mindig eszébe juttatják, hogy az amerikai hadsereg és a családok "rendkívüli áldozatot" hoznak a háborúban.

Az afganisztáni nemzetközi erőknek és az afgán hadseregnek idén már legalább 17 légi járműve zuhant le. Ezeknek az eseteknek a zöme a pilóta vagy a gép hibájából vagy rossz időjárási körülmények miatt következett be.

Rovatok