Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedték az iraki rabokat kínzó katonát

2011. augusztus 7., vasárnap 15:21

Szabadon engedték az iraki rabokat szexuálisan bántalmazó és kínzó, 2005-ben tíz év börtönre ítélt Charles Graner amerikai katonát.

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint Graner egy kansasi börtönből szabadult és 2014 decemberéig próbaidőn lesz pártfogója felügyelete alatt, írja a BBC.

A rabok kínzásáról a katonák által készített, 2004-ben nyilvánosságra került képek nemzetközi botrányt eredményeztek. Graner az alá beosztott hat másik katonával együtt ugyanis szexuálisan bántalmazta az Abu Gharib börtönben fogvatartott, a fényképeken meztelenül látható rabokat.

Az Abu Ghraib Bagdad külvárosában található, és már Szaddam Husszein idején is hírhedt volt. Igazi ismertségre viszont néhány amerikai szerződéses katona fogolykínzási botránya után tett szert 2003-ban. Az amerikai katonák, köztük nők fényképeket készítettek iraki foglyok megalázásról, megkínzásáról, és a fotók nyilvánosságra kerülése után hatalmas botrány tört ki.

A képeken Graner és hat társa látható, amint ütik-verik, megalázzák és szexuálisan bántalmazzák a gyanúsítottakat, miközben arcukról egyértelmű elégedettség sugárzik. A férfi később azt vallotta: ezek az akciók a katonai titkosszolgálat kérésére történtek, hogy megpuhítsák a rabokat a kihallgatásokra.

Az ügyben amerikai hadbíróságok több embert elítéltek. Charles Garner tíz évet, egykori menyasszonya, Lynndie England közlegény pedig három éves börtönbüntetést kapott. A börtön akkori vezetőjét, Janis Karpinski dandártábornokot ezredessé fokozták le. A tiszt ezt a Pentagon politikai büntetéseként állította be.

Rovatok