Index Vakbarát Hírportál

Többszáz harckocsit küldtek egy szíriai városra

2011. augusztus 7., vasárnap 10:02 | aznap frissítve

A kormányhadsereg harckocsijai hatoltak be vasárnap hajnalban a kelet-szíriai Deir-ez-Zórba - közölték emberjogvédők.

Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője elmondta, a katonai járművek több ponton jutottak be a településre, ahol legalább három körzetből számoltak be tüzérségi tűzről. Mintegy 250 harckocsi és szállítójármű vesz részt a hadműveletben.

A rendszerellenes megmozdulásokat koordináló és dokumentáló, Szíriai Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet megerősítette azt, hogy a hadsereg harci járművei 9 ponton hatoltak be a városba, a településen pedig erős robbanások hallhatók.

BBC szerint a bombázások vasárnap hajnalban kezdődtek el a Damaszkusztól 450 km-re keletre fekvő városban. A tankok és harckocsik a város minden részébe bejutottak, a géppuskasorozatok és a robbanások zaja hatalmas volt. Az emberek nem tudtak menekülni, mert mindenhol csapatokba ütköztek, bár a katonák közt voltak olyanok, akik inkább megszöktek, minthogy a lakosságra lőjenek. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.

Az állami média a támadást úgy kommentálta: meg kell tisztítani a települést a fegyveres bandáktól, melyek terrorizálják a városlakókat. Jelentések szerint a katonaság már csütörtökön megkezdte a város megszállását, ennek ellenére a pénteki ima után tízezrek vonultak utcára azt skandálva: "Nem akarjuk a hadsereget a városban tudni". A városban víz- és élelemhiány is fellépett.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára alig egy napja szólította fel a szír elnököt, hogy állítsa le a katonai erő alkalmazását a civilekkel szemben. Emberi jogi aktivisták szerint az eddigi harcokban legalább 1600 civil ember halt meg, több tízezret őedig letartóztattak a márciusban kezdődött tüntetések óta.

Rovatok