Index Vakbarát Hírportál

Nem biztos, hogy visszatér hazájába a jemeni elnök

2011. augusztus 8., hétfő 14:57

Amerikai tisztségviselők rábeszélték a Szaúd-Arábiában lábadozó Ali Abdalláh Száleh jemeni államfőt, hogy felgyógyulása után ne térjen haza Jemenbe - írta hétfői számában az as-Sark al-Auszat című, londoni székhelyű pánarab újság.

A jelentés egy nappal azután látott napvilágot, hogy a veterán arab vezető elhagyta az eddig őt kezelő rijádi kórházat, és a szaúdi kormány egy rijádi vendégszállására vitte további lábadozás céljából. Eközben Jemenben a hetedik hónapjában jár a Száleh 33 éves uralmának végét követelő tömegtüntetések hulláma, melynek során júniusban merényletet követtek el az elnök ellen is, azóta Rijádban ápolták.

Jemeni tisztségviselők tagadták a pánarab lap hírét és azt állították, hogy az elnök visszatér Szanaába, ahol erősödnek a harcok a Szálehhez hű erők és az ellenzékpárti törzsek között. "Az, hogy Száleh nem tér vissza Jemenbe, csak az amerikaiak vágya, az elnök határozottan haza akar térni" - mondta Abdel-Hafíd an-Nihari, Száleh kormányzó pártjának egyik sajtósa.

Az Egyesült Államok szanaai nagykövetségén egyelőre senki sem volt elérhető, hogy kommentálja a lapjelentést.

Amerikai források szerint azonban a 69 éves elnökre nagy hatással volt Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök látványa, aki fekete rács mögül hallgatta az ellene emelt vádakat múlt heti kairói bírósági tárgyalásán. A források szerint Gerald Feierstein, az Egyesült Államok szanaai nagykövete azt javasolta a washingtoni külügyminisztériumnak, hogy ne verje nagydobra a jemeni elnökre gyakorolt nyomást, mert makacs ember, és nem lehet sarokba szorítani.

A források azt is elmondták a lapnak, hogy a szaúdi vezetők közölték a jemeni elnökkel: ahhoz, hogy állandó jelleggel az országban maradhasson, alá kell írnia az Öböl menti Együttműködési Tanács által kidolgozott megállapodást. Száleh pártja és kormányának vezetői májusban aláírták a megegyezést az elnök harminc napon belüli lemondásáról, ő maga azonban nem látta el azt kézjegyével az ellenzék képviselőinek távollétére hivatkozva. Az egyezséget most úgy módosítanák, hogy nagyobb mentességi garanciát adjon Szálehnek és családjának - írta az as-Sark al-Auszat.

Rovatok